3 min. čitanja

Šest žena, jedna plaža i sto kilograma otpada

Šest žena, jedna plaža i sto kilograma otpada
Foto: Organizacija za zaštitu prirode i okoliša u Hrvatskoj – SUNCE

Šest žena uklonilo je za vikend, 100 kilograma otpada s 200 metara duge plaže na Ušću rijeke Neretve. Pronašle su prozor, fotelju, raznu obuću, poljoprivredne cerade, pelene, drva, građevni materijal i najviše plastičnih predmeta.

Naime, ekološki projekt “Rezolucija Zemlja” okupio je ovog vikenda više od pet tisuća ljudi koji su čistili na 30 lokacija diljem Hrvatske u sklopu Dana planeta Zemlja. Čistilo se tako od Vukovara, Osijeka, Vinkovaca, Križevaca, Zagreba i Koprivnice, pa zatim Istre, preko jadranskih otoka i gradova do Gorskog kotara i Knina. No projekt ide dalje pa je tako Udruga Sunce, koja se rado pridružila projektu, 26. travnja održala akciju čišćenja i monitoring otpada na Ušće rijeke Neretve.

Šest žena na jednoj plaži na Ušću, na potezu od 200 metara, uklonile su 100 kilograma otpada. Pronašle su prozor, fotelju, raznu obuću, poljoprivredne cerade, pelene, drva, građevni materijal i najviše plastičnih predmeta, stoji na stranicama Organizacije za zaštitu prirode i okoliša SUNCE.

– Pokušala sam izvući jednu vrećicu i raspala mi se u ruci u tisuću komada koje nije bilo moguće pokupiti. Zaista mi nije jasno što ljude potiče da bacaju smeće u prirodu – razočarano je rekla Angela, ESS volonterka iz Sjeverne Makedonije.

– Čišćenjem i samo jednog područja na korak smo bliže spašavanju Zemlje od otpada u našem okolišu – naglašava Fedra Dokoza stručna suradnica Sunca.

Osim zaposlenica Sunca, akciji su se pridružile volonterke Europskih snaga solidarnosti i Javna ustanova za zaštićena područja Dubrovačko – neretvanske županije te su na potezu od 100 metara napravile monitoring prikupljenog otpada prema Protokolu za praćenje morskog otpada s plaža.

– Odazvali smo se pozivu na akciju jer želimo očistiti morsku obalu od otpada koji rijeka Neretva svakodnevno donosi, a i želimo biti upoznati s vrstama i izvorom otpada. Interesantno, prilikom razvrstavanja otpada, za razliku od monitoringa iz 2018., nije bilo velikih količina štapića za uši i slamki – rekla nam je Ana Tutavac iz JU DNŽ.

Monitoring je, jednostavno rečeno, kontinuirano sakupljanje podataka o količini i vrsti otpada prikupljenog putem akcija čišćenja. Premda je problematika morskog otpada u hrvatskom dijelu Jadrana prisutna već dulje vrijeme, spoznaje o količini i vrsti otpada još su uvijek prilično nedovoljne, zbog čega Udruga Sunce pokušava svake godine provesti monitoring na istim lokacijama.

– Ideja je bila da na Ušću čistimo istu plažu kao i prethodni put, međutim po dolasku smo vidjeli da je ista nedavno počišćena, vjerojatno od strane vlasnika objekta na plaži. Pohvaljujemo svaki napor da se morski otpad ukloni, ali smo zbog toga izgubili vrijedne podatke. Nažalost, bez problema smo pronašli neočišćeni dio plaže u neposrednoj blizini – kaže Tea Kuzmičić Rosandić voditeljica projekata u udruzi.

Većina postojećih podataka o morskom otpadu dolazi od raštrkanih akcija čišćenja nevladinih organizacija, ronilačkih klubova, jedinica lokalne samouprave u lokalnim akcijama čišćenja gdje opet ne dobivamo dovoljno potrebnih informacija, pa se tako uglavnom dobiju podaci o ukupnoj količini prikupljenog otpada ili količinama otpada prikupljenog prema vrsti materijala bez daljnje klasifikacije vrsta predmeta – objašnjava Kuzmičić Rosandić.

ESS volonterka Olena iz Ukrajine je sudjelovala u akcijama čišćenja i u njenom rodnom gradu Kosivu.

– U mom gradu nikada nismo radili monitoring pa nisam ni znala koliko je važno i interesantno provesti monitoring, zbog čega ću svakako pojednostavljeni monitoring predložiti i ljudima u mom gradu – kaže Olena.

“Pojednostavni Protokol” namijenjen je svim fizičkim i pravnim osobama te tijelima javne vlasti koji imaju namjeru provoditi ili financirati provođenje akcija čišćenja otpada iz mora. Iz Sunca pozivaju sve da ga koriste, a mogu ga pronaći na web stranici Sunca.

Udruga će u sklopu Rezolucije Zemlja, osim na Neretvi, provesti monitoring otpada i na nekoliko drugih lokacija u Hrvatskoj, među kojima su Omiš i otok Vis.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.