2 min. čitanja

Vrgoračke jagode koštaju čak 50 kuna – Uvozne su upola jeftinije!

Vrgoračke jagode koštaju čak 50 kuna – Uvozne su upola jeftinije!
Foto: Pixabay / Couleur / Ilustracija

VRGORAC – Jagode iz Vrgorca i vrgoračkih plastenika, na većini hrvatskih tržnica i češće posjećenih punktova, plijene pozornost svojim osebujnim mirisom, ali i cijenom.

Uvozne jagode su čak upola jeftinije. Za mjericu u prosjeku treba izdvojiti 25 kuna, za kilogram 40 – 50 kn, zbog čega se mnogi i iz protesta okreću španjolskim ili grčkim jagodama jer njihova mjerica košta 13 – 15 kuna.

– Lako je držati takvu cijenu kad ih je uvozni lobi nabavio po cijeni od 1,50 eura za kilogram, što nije ni polovica troškova naše proizvodnje. A kako na našem tržištu još uvijek nema reda i ne poštuje se domaća proizvodnja, događa se i da neki trgovački lanci u naše košarice pakiraju manje kvalitetniju stranu jagodu i prodaju je pod domaću. Stoga smo ove godine radi zaštite potrošača i prepoznatljivosti vrgoračke jagode uveli nove, zelene košarice sa žigom udruge Vrgoračka jagoda – objašnjava potpredsjednik udruge Milan Franić.

Ističe da su kvaliteta i prinosi i ove godine dobri pa se s vrgoračkih polja, na kojima je berba počela prije tjedan dana, do druge polovice svibnja planira ubrati oko 600 – 700 tona jagoda. S obzirom na to da je potražnja veća od ponude, pa hrvatsko tržište nije prezasićeno ovom voćnom poslasticom, cijena joj ni na vrhuncu sezone ne bi trebala pasti ispod 40 kn/kg, kako je to bilo i lani, nadaju se proizvođači, što znači da bi se i cijena u otkupu trebala zadržati na prihvatljivih 25 kuna.

No nisu svi zadovoljni. Zbog lošeg vremena i niskih temperatura neki po sadnici jagode jedva dobivaju 10-ak dekagrama umjesto očekivanih pola kilograma, a kako nepredvidljivo i hladnije vrijeme, kao i kod lubenica, utječe na slabiju prodaju i konzumaciju, neki su već sad spustili cijene na 20-ak kuna po košarici. Unatoč sve skupljim inputima u proizvodnji. U nasad s 10 tisuća sadnica, primjerice, ove je godine trebalo uložiti oko 74 tisuće kuna, a prijašnjih godina 41 tisuću, piše novinarka Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.