1 min. čitanja

Milanović u Splitu na proslavi Četvrte gardijske brigade

Milanović u Splitu na proslavi Četvrte gardijske brigade
Foto: Ured Predsjednika / Facebook

SPLIT – Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović je u Splitu sudjelovao na obilježavanju 31. obljetnice osnutka Četvrte gardijske brigade “Pauci”.

U Spomen-kapelici “Sveti Križ” Dračevac, položio je vijenac i zapalio svijeću, a vijenac su također položile Udruga roditelja poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruga udovica i djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja s Udrugom veterana Četvrte gardijske brigade.

Milanović je postavio i cvijeće, kao i izaslanik predsjednika vlade Damir Krstičević, izaslanik župana i pročelnik za branitelje Damir Gabrić te predsjednik Gradskog vijeća Splita Jakov Prkić. Nakon polaganja vijenaca Milanović sudjeluje na svečanoj prisezi i dodjeli beretki pripadnicima 3. mehanizirane bojne “Pauci”, poslije čega se očekuje njegovo obraćanje, prenosi Index.hr

Elitna postrojba HV-a

Četvrta gardijska motorizirana brigada bila je elitna postrojba Hrvatske vojske, a njihov doprinos za vrijeme Domovinskog rata je nemjerljiv. Ime su dobili po poginulom heroju Četvrte brigade generalu Andriji Matijašu Pauku, zapovjedniku tenkista.

Osnovani su 28. travnja 1991. godine, a brigada je u početku bila sastavljena od mladih redarstvenika. Sudjelovali su u oslobodilačkim akcijama širom Hrvatske, a za vrijeme rata ih je tadašnji ministar obrane Gojko Šušak nazvao udarnom 4. brigadom.

U njenim su redovima poginula 193 pripadnika, pet ih se vodi nestalima, dok su imali više od 1500 ranjenih. Ratni zapovjednici 4. brigade bili su generali Ivo Jelić, Mirko Šundov i Damir Krstičević, a nakon oslobođenja Hrvatske vodili su je stožerni brigadir Ante Kotromanović te brigadiri Zvonko Asanović i Blaž Beretin.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.