2 min. čitanja

Nakon pobjede Goloba u Sloveniji, mnogi u Hrvatskoj strahuju od Tanje Fajon

Nakon pobjede Goloba u Sloveniji, mnogi u Hrvatskoj strahuju od Tanje Fajon
Foto: Morski.hr

SAVUDRIJA – Što će pobjeda Roberta Goloba značiti u odnosima Slovenije i Hrvatske u pitanju graničnih sporova? Mnogi se u Hrvatskoj boje moguće nove slovenske ministrice vanjskih poslova Tanje Fajon, koja je već pokušala zaustaviti ulazak Hrvatske u schengenski prostor. Savudrijska vala neriješeno je pitanje već godinama.

Savudrijski ribari vraćaju se s posla, iz vale, čuli su za pobjedu Roberta Goloba tamo, preko puta. Tko zna što će im on donijeti.

– Glupo nam je išta pričati i komentirati kad ne znamo još što od njega očekivati. Mi se nadamo, ako ništa drugo, da bar ostane ovako, da možemo i dalje funkcionirati, da nemamo nikakvih problema na moru, to je jedina naša briga, ali pošto je on spomenuo da će promijeniti vanjsku politiku, nadamo se da će ta promjena biti za nas u boljem smjeru – kaže jedan od ribara za N1.

Pitanje granice u Istri, kao što znamo, vuče se godinama. Ribari i dalje na more izlaze s policijom, dobivaju kazne jer ulaze u slovenske vode, država plaća milijunske iznose za njih.

– Preko naših leđa se pokušavaju dokazati neki politički ciljevi – kažu ribari. Postavlja se pitanje jesu li onda ribari svaki put ilegalno u ribolovu? – Za slovensku stranu jesmo, ali nas s hrvatske strane moraju tretirati kao borce jer mi ribari dokazujemo da je ovo hrvatski teritorij – ističu ribari.

Treba podsjetiti da Hrvatska ne priznaje arbitražu koja je slovenski teritorij pomaknula više od dva kilometra južnije. Hoće li slovenska vanjska politika postati žešća prema Hrvatskoj? U Piranu su mještani očekivano, prijateljski raspoloženi i nadaju se da će se sve nekako ipak stabilizirati i riješiti te se nadaju da će se nešto pitati i mještane koji žive u Savudriji i Piranu i koji imaju ideje za rješavanje sporova, a ne da se sve rješava u Zagrebu i Ljubljani.

Zaljev nije toliki problem, tvrdi gradonačelnik ljepuškastog Pirana. Turisti ga posjećuju ali ljeti većinom produžuju na jug. Prijelaz Sečovlje – Plovanija jednostavno ne može više upiti toliki promet, zato navija za Hrvatsku u Schengenu. Gradonačelnik Pirana kaže da zadnjih deset godina imaju taj problem kojeg je potrebno riješiti. Tu je u pitanju filigranska diplomacija i to treba dogovoriti. Kad bi Hrvatska 2023. ušla u Schengen to bi riješilo pola naših problema – ističe piranski gradonačelnik.

Mijenjaju se dakle vlade, politike, možda će i granice, jedini na istom mjestu ostaje slavni Joško Joras – svoj na tuđem, zaključuje Ranko Stojanac za N1.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.