3 min. čitanja

Pogledajte što se planira na javnim prostorima u vlasništvu Općine Murter- Kornati

Pogledajte što se planira na javnim prostorima u vlasništvu Općine Murter- Kornati
Foto: Udruga “Aronauta”

MURTER – U Društvenom centru Jedro u utorak je održana javna prezentacija prijedloga strateških planova za prostore u vlasništvu Općine Murter-Kornati; RADUČ; SOKOLANA; KINO SALA ŽUT; AMPHORARIUM; COLENTUM; DRUŠTVENI CENTAR JEDRO.

Prije prezentacije planova za spomenute lokacije održan je niz sastanaka s lokalnim dionicima, na kojima su odobreni prijedlozi, a koje bi sada trebali ocijeniti i sami građani. Javna rasprava o uređenju i prenamjeni navedenih lokacija otvorena je do 26. svibnja. 2022.

Planetarij na vrhu Murtera

Brdo Raduč najviša je točka otoka Murtera, s koje se pruža spektakularan pogled na obližnji arhipelag, a na kojem se nalazi vojni kompleks iz prve polovice 20. stoljeća. U neposrednoj blizini nalazi se prirodna špilja za koju stari Murterini kažu da se u njoj skrivao mađarski ban i kralj te stijene pogodne za penjanje.

Foto: Udruga “Aronauta”

Ideja je da se ovaj vrijedan javni prostor brendira kao otočni centar društvenih, kulturno-umjetničkih, sportsko-rekreacijskih, odgojno-obrazovnih, znanstveno-istraživačkih, razvojno-inovacijskih, ali i zabavnih događanja, programa i sadržaja za sve stalne, privremene i povremene stanovnike Murtera i šire regije.

Jedna od ideja je da se na brdu Raduč izgradi prvi svjetski otočni „planetarij“.

Arheološki park kao podmorska “šetnica” za turiste

Na prostoru prostore arheološkog nalazišta Colentum planira se izgradnja istoimenog Arheološkog parka., s ciljem zaštite kulturne baštine od daljnjeg propadanja.

Budući da se velik dio nekadašnjeg grada i lučkih postrojenja nalazi pod morem, osmišljena je podmorska tematska „šetnica“ koja bi kupanje u potonulom gradu pretvorilo u nezaboravan istraživački doživljaj. Istraživanje podmorja omogućit će se kupanjem, ronjenjem, promatranjem kroz ostakljene otvore na splavi i pretraživanjem dna podmorskim „dronovima“.

Foto: Udruga “Aronauta”

U planu je i zaštita podmorja od sidrenja postavljanjem plutača, dok bi se najosjetljiviji dijelovi nalazišta zaštitili mrežama, kako bi se spriječila njihova daljnja devastacija i pokušaju krađe.

Među planiranim projektima je i revitalizacija kina Žut te izgradnja budućeg Turističko-informativnog centra „Amphorarium“ na prostoru stare gustirne, nasuprot novog dječjeg vrtića i jaslica, koji bi bio samo središte murterskog turizma, s trgom koje će predstavljati glavno okupljalište za posjetitelje, ali i lokalno
stanovništvo. U planu su i izgradnja Društvenog centra Jedro te revitalizacija Sokolane, a detaljne informacije o projektima možete pronaći na web stranici Jedro.eu.

Pozivaju građane da im dostave svoja mišljenja

Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja “Argonauta” poziva sve stanovnike navedenih područja da se uključe u javnu raspravu te da im dostave svoja mišljenja, prijedloge, ali i kritike na predložene projekte.

Foto: Udruga “Aronauta”

Prijedlozi su izloženi na plakatima u Društvenom centru Jedro, a pored svakog plakata rezervirano je i mjesto za komentare koje možete ostaviti do 4. svibnja.

Komentari se mogu dostaviti i na mail jedro@argonauta.hr do 26. svibnja 2022.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.