3 min. čitanja

Rusija sad ozbiljno prijeti Japanu

Rusija sad ozbiljno prijeti Japanu
Foto: Ruska ratna mornarica

Rusija je upozorila Japan na “mjere odmazde” ako proširi zajedničke pomorske vježbe sa Sjedinjenim Državama u blizini istočnih granica Rusije.

Prijetnja je samo posljednja u nizu iz Moskve, koju je razljutila potpora Japana Ukrajini i njezinim sve većim vezama sa zemljama NATO-a, te pojačava napetosti u dugotrajnom sporu oko suvereniteta (Kurilskih i Sahalinskih) otoka koje su zauzele sovjetske snage kraj Drugog svjetskog rata, piše CNN.

Američko-japanske vježbe „uvredljive prirode“

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Igor Morgulov rekao je u utorak da su američko-japanske pomorske vježbe “potencijalno uvredljive prirode”, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA-Novosti u utorak.

– Takve postupke japanske strane vidimo kao prijetnju sigurnosti naše zemlje.Ako se takva praksa proširi, Rusija će poduzeti uzvratne mjere u interesu jačanja svojih obrambenih sposobnosti – rekao je Morgulov.

Međutim, nije precizirao o kojim američko-japanskim vježbama govori – niti je eksplicitno naveo u kojem obliku bi ruska odmazda mogla biti.

Službeni Japan još nije odgovorio na primjedbe Morgulova, niti je komentirao događaj.

Američka i japanska mornarica prošli su tjedan završile zajedničke vježbe u Istočnom kineskom moru i Filipinskom moru koje je predvodio nosač zrakoplova USS Abraham Lincoln.

Ranije ovog mjeseca Abraham Lincoln vodio je slične zajedničke vježbe u Japanskom moru, na kojem Rusija ima dugačku obalu.

Prema američkoj mornarici, SAD i Japan rutinski održavaju zajedničke pomorske vježbe u Indo-Pacifiku kako bi “održali stabilnost u slobodnoj i otvorenoj indo-pacifičkoj regiji”.

Dugotrajni spor iz Drugog svjetskog rata

Napetosti između Tokija i Moskve rastu, potaknute potporom Japana Ukrajini nakon ruske invazije na njenog zapadnog susjeda i sporom između Japana i Rusije oko suvereniteta otoka sjeverno od Japana koje su zauzele sovjetske snage nakon predaje Japana savezničkim snagama na kraju Drugog svjetskog rata.

Japan je u petak opisao četiri sporna otoka kao “nezakonito okupirana” od strane Rusije, prvi put u dva desetljeća da je upotrijebio takav izraz.

U svom godišnjem diplomatskom izvješću objavljenom u petak, japansko ministarstvo vanjskih poslova također je nazvalo otoke, koje Rusija naziva Južnim Kurilima, kao japanske “sjeverne teritorije”.

Prema izvješću, Japan vidi otoke kao “japanske teritorije nad kojima Japan ima suverena prava, ali su trenutno ilegalno okupirani od strane Rusije”.

Ruske provokacije

Analitičari kažu da je Rusija posljednjih nekoliko godina savijala svoje vojne mišiće oko Japana.

Satoru Mori, profesor suvremene međunarodne politike na Sveučilištu Keio u Japanu, rekao je da je u posljednjih nekoliko mjeseci bilo brojnih ruskih provokacija, poput vojnih vježbi na spornim otocima i testiranja krstarećih projektila lansiranih s podmornica u Japanskom moru.

– Rusija je pojačala vojne aktivnosti u blizini Japana vjerojatno kako bi pokazala svoju sposobnost djelovanja na Dalekom istoku čak i usred invazije na Ukrajinu – rekao je Mori.

Drew Thompson, viši znanstveni novak na Lee Kuan Yew School of Public Policy na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru kaže da ruske prijetnje sežu dalje, podsjećajući tijekom proteklih nekoliko godina na letove ruskih nuklearnih bombardera u blizini japanskog zračnog prostora i suradnju s Kinom u zrakoplovnim i pomorskim vježbama, uključujući zajednički rusko-kineski pomorski obilazak glavnog japanskog otoka Honshua u 2021.

– Ovo je Japan koji odgovara na dinamiku koja je započela jačanjem rusko-kineske vojne suradnje. To je promjena koja pokreće japansko obrambeno planiranje i političke resurse, a ne izravni odgovor na ove najnovije ruske prijetnje. Ako ništa drugo, potvrđuje japansku strategiju za jačanje vlastite sposobnosti odvraćanja od upotrebe vojne sile protiv njega – rekao je Thompson.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

SAD ne isključuje vojnu akciju, ako Kina uspostavi bazu na Solomonovim otocima
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.