2 min. čitanja

Albanija najavila izgradnju novog LNG terminala

Albanija najavila izgradnju novog LNG terminala
Foto: ministrica albanskog Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Belinda Balluku / Twitter

Najava izgradnje novog LNG terminala u Albaniji, proširenje Transjadranskog plinovoda (TAP) i realizacija projekta Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP), predstavljaju nove mogućnosti opskrbe plinom zapadnog Balkana, a svi su ti projekti kompatibilni s razvojnim planovima Plinacra, priopćeno je iz tog hrvatskog operatora plinskog sustava.

Kako se navodi u priopćenju, član Uprave Plinacroa Marin Zovko sudjelovao je u srijedu u Tirani na međunarodnom skupu “Izvan granica – prema održivom energetskom tržištu i niskougljičnoj ekonomiji”, koji je organizirao albanski operator plinskog transportnog sustava, tvrtka Albgaz, pod pokroviteljstvom albanskog Ministarstva za infrastrukturu i energetiku.

Cilj skupa bio je okupiti partnere, energetske lidere i sudionike zemalja regije zapadnog Balkana, Europske unije, SAD-a i šire, na što ukazuje i sudjelovanje brojnih renomiranih tvrtki poput Exxon Mobila, Snama, Enagasa, Socara, Shella, Totala i TAP-a i dr., ističe se u priopćenju iz Plinacra. Dodaje se da su skup otvorili albanski premijer Edi Rama, ministrica albanskog Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Belinda Balluku te veleposlanica SAD-a u Albaniji Yuri Kim.

Nedavni razvoj događaja u Ukrajini naglasio je važnost energetske sigurnosti i njezin utjecaj na globalnu politiku. Uz trenutnu energetsku neizvjesnost, klimatski izazovi i novi regulatorni okvir EU za dekarbonizaciju dodatno ubrzavaju energetsku tranziciju zemalja zapadnog Balkana prema niskom ugljičnom otisku, s prirodnim plinom kao energentom koji će imati ključnu ulogu u zamjeni fosilnih goriva s visokim udjelom ugljika, ističe se u priopćenju, prenosi HRT.

U tom kontekstu, na skupu se raspravljalo i o projektu Jonsko-jadranskog plinovoda kao potencijalnom novom dobavnom pravcu plina za zemlje na trasi plinovoda, ali i za druge zemlje srednje i srednjoistočne Europe.

Taj projekt, uz najavu izgradnje novog LNG terminala u Albaniji , kapaciteta 5 milijardi prostornih metara godišnje, te uz proširenje TAP-a, predstavlja novu mogućnost opskrbe plinom u regiji te diverzifikaciju dobavnih pravaca. Svi ti projekti kompatibilni su s razvojnim planovima Plinacra te mogu odigrati ulogu u dodatnom osnaživanju sigurnosti opskrbe plinom ovog dijela Europe, zaključuje se u priopćenju.

Inače, IAP je plinovod koji bi Hrvatsku, BiH, Crnu Goru i Albaniju trebao spojiti na Transjadranski plinovod (TAP), koji plin iz Azerbajdžana doprema preko Turske i Grčke u Italiju. Plinacro je nositelj projekta IAP-a za Hrvatsku.

Prvi sporazumi o gradnji IAP-a potpisani su još 2013., a vrijednošću investicije od oko 600 milijuna eura i ulogom koju bi trebao igrati u sigurnoj opskrbi plinom ovaj projekt predstavlja jedan od najvažnijih međudržavnih energetskih zahvata u ovom dijelu Europe. Početak transporta prirodnog plina tim sustavom planiran je za 2026. godinu.

Kompanija koja upravlja TAP-om, pak, u studenome lani objavila je da su prvi prostorni metri azerbajdžanskog plina potekli plinovodom sa spoja kod grada Kipoi na grčko-turskoj granici prema Italiji. Trasa TAP-a spojila se na plinovod Južni tok, koji sa 3500 kilometara cjevovoda iz Kaspijskog jezera do grčko-turske granice i investicijom vrijednom 40 milijardi dolara predstavlja jednu od najvećih energetskih investicija.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.