Najbolji istarski jazz glazbenici sutra će održati vrhunski glazbeni jazz program

Foto: Pexels /yeremia krisnamurti / Ilustracija

PULA – Sutra, 30.travnja, na Međunarodni dan jazza, nastupit će niz poznatih glazbenih imena, dobitnika prestižne nagrade “Status za umijeće muziciranja”.

Kao i svake godine, Hrvatska glazbena unija na nacionalnoj razini priprema vrhunski glazbeni jazz program u nekoliko gradova. Programi će se sastojati od “live” koncerata jazz glazbe te radijskih i TV gostovanja. Programi su najavljeni za Split, Zagreb, Pulu, Osijek i gradove Primorsko-goranske županije.

U Puli će ponajbolji istarski jazz glazbenici održati jazz session u parku grada Graza. Početak programa očekuje se u 14 sati, a nastupit će niz poznatih glazbenih imena, dobitnika prestižne Nagrade Status za umijeće muziciranja, prenosi Istra24.

Pula će obilježiti Međunarodni dan jazza u organizaciji HGU Podružnice 5 Pula u sklopu manifestacije “Dođi u grad”.

Međunarodni dan jazza

U studenom 2011. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) službeno je proglasila 30. travnja Međunarodnim danom jazza kako bi istaknula jazz i njegovu diplomatsku ulogu u ujedinjavanju ljudi u svim krajevima svijeta. Međunarodnim danom jazza predsjedaju i vode ga glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay i legendarni jazz pijanist i skladatelj Herbie Hancock, koji služi kao UNESCO-ov veleposlanik za interkulturalni dijalog. Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i ljubitelje jazza širom svijeta kako bi proslavili i naučili o jazzu i njegovim korijenima, budućnosti i utjecaju te podigli svijest o potrebi međukulturnog dijaloga i međusobnog razumijevanja i ojačali međunarodnu suradnju i komunikaciju.

Svake godine 30. travnja ovaj međunarodni oblik umjetnosti prepoznat je za promicanje mira, dijaloga među kulturama, različitosti i poštivanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva. Iskorjenjivanje diskriminacije,  promicanje slobode izražavanja, promicanje ravnopravnosti spolova i jačanje uloge mladih u provođenju društvenih promjena. Međunarodni dan jazza vrhunac je Mjeseca zahvalnosti jazzu koji skreće pozornost javnosti na jazz i njegovu izvanrednu baštinu tijekom travnja. U prosincu 2012. Generalna skupština Ujedinjenih naroda službeno je pozdravila odluku Generalne konferencije UNESCO-a o proglašenju 30. travnja Međunarodnim danom jazza. Ujedinjeni narodi i UNESCO sada prepoznaju Međunarodni dan jazza u svojim službenim kalendarima.