1 min. čitanja

Indijska kompanija želi izbaciti toksične pesticide u Južnoafričko more

Indijska kompanija želi izbaciti toksične pesticide u Južnoafričko more
Foto: Durban/Pixabay/Ilustracija

Diljem svijeta svakodnevno jača svijest o nužnosti očuvanja okoliša, zaštite prirode i smanjenju otpada. No ima i onih kojima očito nema spasa i zbog čijih nebuloznih odluka su ugrožene sve buduće generacije.

Najnoviji slučaj stiže nam iz Južne Afrike. Indijski proizvođač agrokemikalija UPL Ltd UPLL.NS zatražio je od vlasti južnoafričkog grada Durbana dozvolu za ispiranje vode kontaminirane otrovnim pesticidima izravno u more ili kanalizacijski sustav, objavio je Reuters.

Općinske vlasti procijenile su pesticide – koji su bili sadržani u brani koja se izlila tijekom razornih poplava koje su pogodile ovaj istočni lučki grad ranije ovog mjeseca – “veoma toksičnim za okoliš”.

UPL je već zaslužan za nekoliko ekoloških katastrofa na ovom području. U srpnju prošle godine provaljeno je u skladište UPL-a s pesticidima, tijekom čega je izbio požar što je dovelo do izlijevanja kemikalija. Ovaj incident doveo je do značajnog zagađenja zraka, brojne gradske plaže su zatvorene, a zabilježen je i pomor mnogobrojnih morskih životinja. Među kemikalijama koje su ispuštene u okoliš bili su sumpor dioksid, dušikov dioksid, klorovodik i cijanovodik.

UPL je rekao Reutersu da je “testiranje toksičnosti od 11. travnja pokazalo iznimno niske razine morske toksičnosti, koje se mogu potpuno neutralizirati” razrjeđivanjem.

UPL je razgovarao s vlastima o zbrinjavanju kemikalija kroz ograničeno ispuštanje u kanalizaciju ili izravno ispuštanje u more putem komunalnog kanalizacijskog sustava, jer smatraju da je “besmisleno transportirati 5224 kubika kontaminirane vode na odlagališta”. Lokalne vlasti zasad nisu javno komentirale navedeni zahtjev.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.