2 min. čitanja

Volonteri Oceanusa očistili splitsku luku Spinut

Volonteri Oceanusa očistili splitsku luku Spinut
Foto: Udruga Oceanus

SPLIT – Udruga studenata Sveučilišnog odjela za studije mora – „OCEANUS“, u sklopu projekta „MOJE MORE“, koji se održava četvrtu godinu za redom, organizirala ekološku akciju čišćenja podmorja u luci Špinut.

Cilj samoga projekta je podizanje svijesti građana i odgovornosti o aktualnom problemu odlaganja otpada kojeg, nažalost, iz godine u godinu ima sve više, ali vrijedne volontere akcije to nije pokolebalo. Hrabro su prionuli na posao te iz mora izvadili više od 1,100 kg otpada. Uz volontere udruge, u akciji su sudjelovali ronioci RK Špinut, PIK Mornar Split, REK Hvidr-a Split, ronioci volonteri, PIK UNIST te zaposlenici Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, kojima ovim putem zahvaljujemo.

– Ronjenjem se bavim već tri godine. Akcija je bila jako dobra, podržavam akciju prvenstveno zbog čistog okoliša i naravno druženja mladih i ronioca iz različitih klubova – rekao je za Dalmaciju danas Branimir iz ronilačkog kluba Špinut

– Ronila sam na 4. i 5. mulu, nije bilo puno smeća. Akcija je uspješno provedena te bi preporučila svakome da se uključi u udrugu OCEANUS i da s nama zajedno roni i pomaže – ispričala je Nika iz udruge OCEANUS.

Posebnost ovog projekta je u tome što volonteri sav prikupljeni otpad na kopnu sortiraju, važu i skladište. Prikupljeni podaci će biti korišteni u znanstveno-istraživačke svrhe. Dio otpada je pak sačuvan i u sklopu Sea-EU alijanse će putovati u Brest, gdje će biti prenamijenjen u modne kreacije koje će biti nošene na modnoj reviji.

– Akcija nam se jako svidjela, bilo je edukativno i jako lijepo. Završili smo prije nego što smo mislili završit. Nema čak toliko puno otpada koliko smo mislili da će bit. Potakle bi druge da se uključe u akciju – Složile su se Ivana i Ines sa Odjela stručnih studija, koje su sudjelovale u projektu.

– Danas je u sklopu ekološke akcije čišćenja podmorja MOJE MORE u organizaciji udruge OCEANUS, RK Špinut i Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije očišćeno podmorje luke Špinut. Ovakve su ekološke akcije nužne jer se njima podiže svijest o potrebi zaštite podmorja od onečišćenja te zbog upoznavanja javnosti s problemom otpada na morskom dnu. S obzirom na odlične rezultate akcije i veliki odaziv ronioca i volontera, namjera je Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije nastavati sudjelovati i organizirati slične aktivnosti u svrhu zaštite našeg podmorja. Ovim putem zahvaljujem još jednom svim sudionicima ove akcije – izjavio je Marin Mazić ispred Lučke uprave SDŽ, upravitelja luke Špinut.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.