1 min. čitanja

Za javnost ponovno otvoren veliki muzej školjaka u Makarskoj

Za javnost ponovno otvoren veliki muzej školjaka u Makarskoj
Foto: Malakološki muzej Makarska

MAKARSKA – Malakološki muzej u Makarskoj ima Dan otvorenih vrata. Posjetitelji danas do 18 sati mogu besplatno pogledati jednu od najvećih zbirki školjaka u Hrvatskoj.

Malakološki muzej smješten je u Franjevačkom samostanu, a sadrži više od 3 tisuće primjeraka različitih školjaka. Utemeljio ga je 1963. godine fra Jure Radić, atraktivnom postavom školjkaša Jadrana i cijelog svijeta. Uz vrijednu i bogatu malakološku kolekciju, fra Jure Radić sačuvao je i vrijedan herbarij bilja planine Biokovo i manje paleontološke kolekcije.

Foto: Malakološki muzej Makarska

Utemeljitelj muzeja bio je sin pomorca, koji se od djetinjstva zagledao u lice mora i njegove darove, a posebno su ga se dojmile školjke duž hrvatskog priobalja i otoka.

Glavninu muzejskog fundusa u izložbenom dijelu čine školjke morskih puževa, školjkaša i po nekoliko primjeraka iz drugih razreda mekušaca, zatim koralji i mali broj drugih morskih vrsta. Osim školjaka iz našeg mora, u izložbenom su postavu školjke iz drugih mora i oceana: Havaja, Oceanije, Kalifornije, Kine, Japana, Kariba, Australije, Madagaskara, Tanzanije, Filipina, Indonezije, Crvenog mora, Antarktike i Koraljne barijere.

Cijelu zbirku posjetitelji danas mogu besplatno vidjeti do 18 sati, a muzej će i u idućem tjednu biti otvoren za javnost, od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.