3 min. čitanja

Međunarodni tjedan tamnog neba obilježen na četiri otoka

Međunarodni tjedan tamnog neba obilježen na četiri otoka
Noćno nebo na Biševu – Foto: HAS

Međunarodni tjedan tamnog neba je manifestacija Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association) koja se obilježavala od 22. do 30. travnja, a čiji je cilj podizanje svijesti o problemu svjetlosnog onečišćenja koje na globalnoj razini raste 2% godišnje što je prilično brzi tempo.

Obzirom da većina svjetske populacije živi u velikim i svjetlosno zagađenim gradovima tek je svaka druga od deset osoba na svijetu u mogućnosti vidjeti mliječnu stazu.Hrvatski astronomski savez je povodom Međunarodnog tjedna tamnog neba organizirao događanja na četiri otoka: Lošinju, Hvaru, Lastovu i Biševu u suradnji s lokalnim ustanovama i organizacijama.

Mliječna staza, heliodrom Hom, Lastovo – Foto: HAS

TRI IZLOŽBE

U knjižnicama u Malom Lošinju i Jelsi je postavljena izložba pod naslovom „Što je to svjetlosno onečišćenje?“ dok je na Lastovu u Društvenom centru Lastovo postavljena izložba astrofotografija sa astrofotografske radionice Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba.
DVA JAVNA PREDAVANJA

Glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević je u Društvenom centru Lastovo i u Općinskoj knjižnici i čitaonici Jelsa na Hvaru održao predavanje na temu „Svjetlosno onečišćenje – globalni ekološki problem.

Promatranje Sunca – OŠ Lastovo – Foto: HAS

PET RADIONICA ZA DJECU I STUDENTE

U svečanoj dvorani Općine Jelsa i u Društvenom centru Lastovo održane su radionice za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole o utjecaju svjetlosnog onečišćenja na životinjski svijet, a na radionicama smo uz prezentaciju i zadatke u našim radnim listićima naučili kako svjetlosno onečišćenje utječe na razne skupine životinja od ptica i gmazova do vodozemaca i sisavaca. Na Biševu su u suradnji s Astronomskom sekcijom Fizikalnog društva Split (PMFST) u prostorima Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj – Biševo održane radionice za studente o svjetlosnom onečišćenju, mjerenju kvalitete noćnog neba i osnovama astrognozije i astrofotografije.

SEDAM ASTRONOMSKIH MOTRENJA

U Jelisi je održano javno promatranje Sunca dok su na Lastovu održana tri astronomska motrenja: promatranje Sunca za učenike Osnovne škole Braće Glumac i djelatnike Parka prirode Lastovsko otočje te upoznavanje sa zviježđima i promatranje objekata dubokog svemira za građane u Prehodišću. Na otoku Biševu su kroz dva dana i dvije noći organizirana promatranja Sunca, upoznavanja sa zviježđima te opažanje objekata dubokog svemira uz naglasak na monitoring kvalitete noćnog neba za studente Odjela za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Splita.

Sunce kroz tekeskop – Foto: HAS

U provedbi međunarodnog tjedna tamnog neba sudjelovali su:

–    Gradska knjižnica i čitaonica Mali Lošinj
–    Općinska knjižnica i čitaonica Jelsa
–    Turistička zajednica Općine Jelsa
–    Turistička zajednica Općine Lastovo
–    Osnovna škola Braće Glumac – Lastovo
–    Udruga Dobre Dobričević – Lastovo
–    Društveni centar Lastovo
–    Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj – Biševo
–    Astronomsko društvo Beskraj – Zagreb
–    Astronomska sekcija Fizikalnog društva Split
–    Odjel za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu
–    Park prirode Lastovsko otočje

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.