1 min. čitanja

Šef Frontexa podnio ostavku zbog istrage o kršenju ljudskih prava migranata

Šef Frontexa podnio ostavku zbog istrage o kršenju ljudskih prava migranata
Foto: Frontex/Ilustracija

Čelnik Agencije za graničnu i obalnu stražu Europske unije, Frontexa, Fabrice Leggeri, podnio je ostavku usred istrage koja treba utvrditi je li agencija bila umiješana u nezakonito odbijanje tražitelja azila koji pokušavaju doći do europskih zemalja.

Istraga je pokrenuta nedugo nakon što je Europski parlament optužio Leggerija da nije zaštitio ljudska prava migranata koji traže azil u Europskoj uniji, kao i da zatvara oči pred mnogim nezakonitim radnjama koje se događaju na terenu.

Leggeri je podnio ostavku neposredno prije nego što su tijela agencije trebala odlučiti trebaju li protiv njega poduzeti disciplinske mjere ili ne.

Agencija je potvrdila u priopćenju da je Leggerija, zajedno s još dva člana osoblja, istražila agencija EU-a za borbu protiv prijevara (OLAF), no nisu iznijeli pojedinosti o navodnim nezakonitim poslovima.

Leggeri je često bio kritiziran zbog Frontexove umiješanosti u nezakonito odbijanje tražitelja azila, a ostavku je po svemu sudeći ubrzala istraga koju je protiv njega pokrenuo OLAF. Leggerijevu ostavku pozdravile su i mnoge nevladine organizacije, koje su ukazivale na kršenje ljudskih prava kada su u pitanju migranti.

Fabrice Leggeri vodio je Frontex od 2015. godine, od kada je do danas u zemlje EU-a ušlo više od milijun migranata. Agenciju će umjesto njega voditi njegova zamjenica Aija Kalnaja.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.