2 min. čitanja

Iz mora uspješno izvučen potonuli američki razarač iz Drugog svjetskog rata

Iz mora uspješno izvučen potonuli američki razarač iz Drugog svjetskog rata
Foto: Buffalo and Erie County Naval and Military Park/Facebook

Manje od mjesec dana trajalo je izvlačenje iz mora američkog razarača USS The Sullivans, koji je prošlog mjeseca djelomično potonuo na svom vezu u Buffalu u državi New Yorku. Na spašavanju legendarnog muzejskog broda radila je cijela četa stručnjaka – od ronilaca do konzervatora.

Trup ostarjelog razarača iz Drugog svjetskog rata već je bio u vidno lošem stanju kada je 14. travnja došlo do proboja mora u brod nakon čega je legendarni razarač počeo tonuti. Zahvaljujući brzoj reakciji lokalnih vatrogasaca, američke obalne straže i T&T Salvagea, spriječeno je potpuno potonuće broda.

Foto: Buffalo and Erie County Naval and Military Park/Facebook

Koristeći 22 industrijske pumpe, spasilački tim uspio je ukloniti vodu iz tri brodska odjeljka, točno isplaniranim redoslijedom kako bi se izbjeglo daljnje oštećenje ionako krhke strukture broda.

Ronioci su do danas začepili ukupno 51 rupu na trupu, a članovi posade uklonili su otprilike 95 posto vode iz broda. Brod je vraćen na ravnu kobilicu i sada slijedi njegova restauracija, za koju je već pokrenuta humanitarna kampanja kojom se želi skupiti novac za njegovu obnovu.

Poznati američki brod već je neko vrijeme muzejski brod, a održavaju ga djelatnici Buffalo i Erie County Naval & Military Parka, najvećeg unutarnjeg pomorskog parka u SAD-u, koji se nalazi u Buffalu.

USS The Sullivans jedan je od četiri razarača klase Fletcher na svijetu i prvi brod u američkoj mornarici koji je dobio ime po grupi ljudi. Nazvan je po petorici braće Sullivan, a za ulogu u Drugom svjetskom i u Korejskom ratu zaradio je brojne borbene zvijezde. Povučen je iz službe 1965. godine.

Razarači klase Fletcher bili su najveća i najvažnija klasa američkih razarača korištenih u Drugom svjetskom ratu.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

NEZGODA NA PRISTANIŠTU Potonuo povijesni razarač iz Drugog svjetskog rata
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.