2 min. čitanja

Rusko-ukrajinski rat ne utječe na poslovanje Luke Ploče – U ovoj godini očekuju rast prometa

Rusko-ukrajinski rat ne utječe na poslovanje Luke Ploče – U ovoj godini očekuju rast prometa
Foto: Luka Ploče d.d./Facebook

PLOČE – Ekonomske sankcije nametnute Rusiji neće bitno utjecati na poslovanje Luke Ploče, koja u ovoj godini očekuje značajan rast prometa, objavili su u svom redovitom kvartalnom izvještaju.

U prva četiri mjeseca ove godine Luka Ploče ostvarila je porast prometa od 63% u odnosu na isti period lani. Pohvalili su se da su im u odnosu na prvi kvartal prošle godine porasli i prihodi od prodaje lučkih usluga i to za 64,5%, a gotovo nevjerojatan je podatak da bilježe i 286% veći prihod od prodaje roba nego u istom periodu lani (2021. godina 34.136 tisuća kuna/ 2022. 131.754 tisuće kuna).

Foto: Luka Ploče d.d./Facebook

Poslovni rashodi iznose 160.380 tisuća kuna (2021: 57.924 tisuće kuna). Od toga se 130.203 tisuće kuna odnosi na trošak prodane robe (2021: 33.453 tisuće kuna). Operativni troškovi bez troškova prodane robe su za 23% veći u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Utjecaj rusko ukrajinske krize na poslovanje Društva

Većeg negativnog učinka ne bi trebalo biti budući da Luka Ploče d.d. ne obavlja financijske transakcije preko nijedne ruske financijske institucije te nema financijsku izloženost prema istoj, stoji u izvještaju.

U prošloj godini promet ruskog ugljena u segmentu trgovine iznosio je 62.693 tone što čini 33% ukupnog prometa u segmentu trgovine i 1,60% sveukupnog prometa preko luke Ploče. Utjecaj ruskog ugljena na ukupne prihode u 2021. godini iznosio je manje od 20%. No kako Društvo nema pristup informacijama kupaca o njihovim poslovnim aktivnostima s Rusijom, nisu u mogućnosti procjeniti daljnji efekt istog na poslovanje.

Planiran promet ruskog ugljena u 2022. godini iznosi manje od 2% sveukupnog planiranog prometa. Nema nastalih transakcija s ruskom robom tijekom tekuće godine. Unatoč tome, Društvo i dalje očekuje ukupan porast prometa u 2022. godini.

Potencijalni pad trgovine robom uslijed najavljenih sankcija za uvoz ruskog ugljena, Luka Ploče d.d. planira supstituirati drugim izvorima, a navedeni efekti vrlo vjerovatno će, kažu, dovesti do povećane potražnje odnosno cijene ugljena iz ne-ruskih izvora, stoji u kvartalnom izvještaju Društva.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.