6 min. čitanja

UVALA MRTVAŠKA Županijska lučka uprava postavlja rampu, ravnatelju prijetili smrću!

UVALA MRTVAŠKA Županijska lučka uprava postavlja rampu, ravnatelju prijetili smrću!
Foto: ŽLU Mali Lošinj / Facebook

Županijska lučka uprava Mali Lošinj objavila je reagiranje, povodom najnovjih incidentnih događaja na gradilištu luke Mrtvaška na Malom Lošinju. Jučer je naime  zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić u izjavi novinarima kazala da je investitor gradnje luke Mrtvaška na otoku Lošinju, Županijska lučka uprava Mali Lošinj, pokušao na temelju pravomoćne građevinske dozvole postaviti rampu kojom bi se do kraja ogradilo građevinsko područje i omogućio dolazak izvođača radova. Međutim, pojedinci su spriječili ograđivanje, a ravnatelju ŽLU Mali Lošinj Filipu Baliji upućene su prijetnje smrću i ubojstvom od strane brodara, člana Uprava tvrtke Porat-Ilovik!

Priopćenje iz ŽLU Mali Lošinj prenosimo u cijelosti:

“Radi cjelovitog i opširnijeg informiranja javnosti o nastalim dogadajma u luci Mrtvaška iznosimo reagiranje i obraćm se da Vam prenesem informacije nedavnih događaja u luci Mrtvaška;

Četvrti pokušaj oslobođenja gradilišta od nezakonito parkiranih vozila Ilovčana

Naručtitelj radova u luci Mrtvaška, Županijska lučka uprava Mali Lošinj, je po četvrti put pokušala ući u posjed gradilišta i osloboditi gradilište od nezakonitih parkiranih vozila pojedinaca s Ilovika

Zakonska je obveza Naručitelja radova, a sve prema pravomoćnoj građevinskoj dozvoli, da se gradilište propisno ogradi, stoga, smo pokušali postaviti zaštitno sigurnosnu rampu koja bi onemogućavala dodatni ulazak vozila u gradilište kojima tamo nije mjesto, usprkos prisutnosti zaštitara koji ne mogu prekoračiti svoje ovlasti i sukobiti se s kontinuirano agresivnim i nasilnim pojedincima s Ilovika.

Prilikom postavljanja rampe na ulazu u gradilište a unutar Iučkog područja, u petak 29. travnja 2022. godine, Izvođač radova Je fizički spriječen u realizaclji od strane istih prosvjednika s Ilovika (predstavnika Mjesnog odbora, predstavnika brodara i tvrtke Porat Ilovik Sabine Simičić, Gordane Pavoković i troje osoba s Lošinja, Arsena Mujagića, Antonia Bonića i gradskog vijećnika Rudolfa Ivkovića koji je Iežao na ulazu u gradilište).

Kontaktirana je Policijska postaja Mali Lošinj koja je bila na poprištu događaja no i oni su nedugo nakon dolaska otišli s lokacije, a iz bojazni za vlastiti život i izvođač je krenuo za njima, tako da planirano postavljanje rampe nije u potpunosti uspjelo (jedan stup je zabetoniran dok drugi prihvatni na kojeg se spušta rampa nije jer su se u rupu predviđenu za postavljanje stupa ubacile osobe iz tvrtke Porat Ilovik, brodara Sabina Simičić, Ana Lukić, Ivan Simičić, Karlo Jadrošić, Gordana Pavoković i predstavnik Mjesnog odbora, koje su opetovano nezakonito upotrijebljujući silu spriječili ulazak u gradilište investitora Županijske lučke uprave Mali Lošinj.

Luka Mrtvaška se radi na jugu otoka Lošinja kako bi otok Lošinj povezala s ostalim kvarnerskim sjevernodalmatinskim otocima, Zadrom i gradovima na talijanskoj obali te omogućila bolje pomorsko povezivanje svima pa tako i Iloviku.

Filip Balija, Oleg Butković i Ana Kučić

Ilovik ima bolju, bržu i učestaliju povezanost nego bilo koji drugi otok

Otok Ilovik je trenutno povezan s tri stalne pomorske linije i ima povezanost bolju, bržu i učestaliju više nego bilo k0ji drugi otok, i zato odlučno odbacujemo bilo koje tvrdnje da otok Ilovik nije povezan. Još k tome radi se o dužobalnim linijlma na dvjje destinacije uplovljavanja (Mali i Vell Lošinj) neovisno o vremenskim uvjetima, što primjerice nije slučaj plovidbe do Otoka Susak, Srakana i Unija kada brod plovi ovisno o vremenskim uvjetima i gdje vožnja traje značajno duže nego do Ilovika.

Značajno je za spomenuti, u trenutku kada se predlagalo Mjesnom odboru Ilovik alternatłvne luke, ali za vrijeme trajanja radova, od ponuđenih luka Veli Lošinj, Sveti Martin, Čikat i Mali Lošinj, Mjesni odbor Ilovik samostalno je odlučio da će to biti Mali Lošinj (najduža ruta od svih spomenutih destinacija). Iz kojeg se razloga Mjesni odbor Ilovik odlučio za najdužu rutu putovanja to je vrlo vjerojatno samo njima poznato, usprkos namjeri od strane Primorsko-goranske županije, Županijske lučke uprave i Grada za stvaranjem svih preduvjeta (parkinga, komunikacije, taxi prijevoza, nužne infrastrukture) i u ovim drugim spomenutim lukama.

Nadalje, po prihvaćanju svih uvjeta Mjesnog odbora Ilovik i prema postupanju zaključaka Županijke skupštine Primorsko-goranske županije, Mjesni odbor Ilovik bojkotira ključan sastanak na kojeg su unaprijed bili pozvani da im se javno izloži prometno rješenje na gradilištu i dogradnja privremenog gata kako bi neovisno o radovima mogli prometovati lukom uz pomoć koridora.

Dakle, usprkos, višemjesečnim uloženim dodatnim naporima i trudu s naše strane, kojim bi omogućili Ilovčanima, iako se luka gradi na otoku Lošinju, da prometuju kontinuirano kroz luku Mrtvaška, primili smo još veći otpor, postavljanje novih uvjeta i ultimatume, a nedavno i prijetnje po život, od strane pojedinaca iz Mjesnog odbora Ilovik i brodara tvrtke Porat Ilovik. Stoga opravdano zaključujemo da spomenuti predstavnici prosvjednika manipuliraju s informacijama, a u korist privatnih interesa predstavnika Mjesnog odbora Ilovik i brodara tvrtke porat Ilovik.

Mjesni odbor Ilovika interesno povezani s brodarom Porat Ilovik

Također, konstatiramo iz onoga što je svakome vidljivo činjenicu da upravo predstavnici tvrtke Porat Ilovik d.o.o. i Mjesni odbor Ilovik drže taocima cjelokupno stanovništvo na Lošinju, Rabu, Pagu, Susku, Unijama, Silbi, Olibu, Premudi jer upravo dogradnjom luke Mrtvaška na jugu otoka Lošinja omogućilo bi se brže i kvalitetnije pomorsko povezivanje i nove linije prema Rabu i Pagu.

Naime, oni su interesno povezani s brodarom Porat Ilovik d.o.o čiji brod TIM-G održava postojeću liniju 311 Mrtvaška — Ilovik.

Valja podsjetiti da na javnom natječaju za održavanje te linije odluka o odabiru tog brodara s brodom TIM-G donesena upravo iz razloga što je Lučka kapetanija utvrdila da drugi ponuditelj, s boljim i većim brodom, ne može obavljati prijevoz na toj liniji jer lučka infrastruktura u luci Mrtvaška nije adekvatna.

Dogradnjom luke Mrtvaška stekli bi se povoljniji infrastrukturni preduvjeti i za veće i kvalitetnije brodove koji bi se mogli javiti na idući natječaj za državnu liniju 311 Mrtvaška — Ilovik.

Vjerujemo da bi to bilo na korist mještanima otoka Ilovika i njihovih gostiju, ali ne na konst predstavnika Mjesnog odbora koji su interesno, kroz zaposlenje, povezani s postojećim brodarom. Zbog toga se isti protive projektu i traže smanjenje visine rive, čime bi se osujetilo tržišno natjecanje i ostvario puni smisao javnog natječaja za održavanje linije 311 Mrtvaška — Ilovik.

O svemu srno izvijestili nadležna pravosudna tijela jer je projektu već do sada nanijeta velika financijska šteta, te očekujemo vrlo brzu reakciju pravne države.”, poručili su iz Županijske lučke uprave Mali Lošinj.

Foto: Facebook / Spasimo Otok Ilovik

Ilovčani pozivaju na prosvjedni skup

S druge strane, iz Mjesnog odbora Ilovika su putem društvenih mreža najavili prosvjedni skup koji će se održati 5. svibnja 2022. u 11 sati održat  u Opatiji, na lungo mare, ispod hotela Royal, gdje će se u to vrijeme odvijati sjednica Županijske Skupštine. Okupljanje prosvjednika koji dođu počet će oko 10:30 sati na opatijskoj rivi, odakle će se polako uputiti prema mjestu zasjedanja Županijske skupštine.

– Pozivamo sve prijatelje otoka Ilovika i sve prijatelje otoka i malih mjesta uopće, kao i one koji nam daju podršku u našoj građanskoj borbi, da nam se pridruže i da nam tako pomognu da ovaj skup bude dobro popraćen i dostojanstveno održan.

Takozvana dogradnja luke Mrtvaška je samo pokušaj dolaženja do velikih količina europskog novca i njegovog trošenja, sa svim lošim posljedicama tog trošenja, a bez ikakve razumne svrhe i s posljedicama koje su pogubne za čitav otok Ilovik, za djecu, mlade obitelji, radno aktivne, bolesne i nemoćne otočane.

Mrtvaška nije samo pitanje Ilovika, ona ujedno znači i borbu malog čovjeka protiv nezakonitosti, kriminala, korupcije, umreženosti na svim razinama. Mrtvaška se danas događa NAMA na Iloviku, a sutra će se možda dogoditi VAMA! Neka u svima nama kuca srce Ilovika! Očekujemo vašu podršku! – poručuju na stranici Spasimo Ilovik.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.