Zbog EU sankcija Rusiji u belgijskoj luci i dalje se gomilaju luksuzni automobili

Foto: Shipping Position/Twitter

ZEEBRUGGE – Međunarodna luka Zeebrugge u Belgiji suočena je s neobičnom situacijom, koja im je počela zadavati glavobolje. Zbog sankcija koje je Europska unija nametnula Rusiji, spomenuta luka pretrpana je luksuznim automobilima namijenjenima za rusko tržište, kamo neće otići zbog sankcija. No čini se da zasad ostaju u luci.

Kada je sredinom ožujka EU nametnula cijeli niz sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, tko bi pomislio da će takva odluka izazvati nagomilavanje luksuznih u europskih lukama. No to se posljednjih dana događa u Zeebruggeu, jednoj od najvažniji ro-ro luka u Europi, iz koje su se dosad izvozila luksuzna vozila namijenjena ruskom tržištu.

Prema pisanju portala Fleetmon.com otkako su Rusiji nametnute sankcije, u spomenutu luku dovezeno je oko 8 tisuća vozila proizvedenih u EU-u, a koja su skuplja od 50 tisuća eura. Problem je što lučke vlasti ne znaju kako u ovoj situaciji reagirati. Marc Adriansens, direktor lučkog terminala za međunarodne automobilske operatere, rekao je da su dobili upute od carinskih službenika u kojima se navodi da automobili ne mogu napustiti područje. No nisu dobili upute kamo s luksuznim vozilima.

Hoće li proizvođači luksuznih automobila, umjesto u Rusiju, pošiljku poslati negdje drugdje, još se ne zna. No ono što se zna jest da su već sad na gubitku.

J.K.