3 min. čitanja

Znanstvenica tvrdi: “Dubrovačko područje može očekivati vrlo snažne potrese”

Znanstvenica tvrdi: “Dubrovačko područje može očekivati vrlo snažne potrese”
Foto: Boris Kačan / HRT / Screenshot

DUBROVNIK – Jug Hrvatske i grad Dubrovnik jedan je od seizmički najaktivnijih područja u ovom dijelu Europe – svakih tridesetak godina pojavi se jedan veći ili veliki potres. Stoga nije slučajno da je danas u Dubrovniku počeo znanstveno-stručni skup „Seizmička i klimatska ugroženost dubrovačkog područja. Izv. prof. dr.sc. Ivana Herceg Bulić kaže kako su obje teme velika prijetnja, kako drugim gradovima, tako i Dubrovniku.

– Globalno zatopljenje i klimatske promjene zauzimaju mnogo medijskog prostora i svi smo svjesni da su one ovdje i da se moramo na njih pripremiti. Seizmička aktivnost je nešto na što nemamo utjecaja i s čim živimo od davnina, i vjerujem da su stanovnici dubrovačkog područja vrlo dobro svjesni aktivnosti koja se događa ispod zemlje. Seizmičke aktivnosti mogu izazvati potrese i donijeti velike materijalne štete, a i odnijeti ljudske živote, moramo se na njih pripremiti. Istraživanja nam omogućavaju da se bolje pripremimo i upoznamo te prirodne prijetnje koje mogu ugroziti naše živote i našu imovinu. Upravo zbog toga smo organizirali ovaj skup, kako bismo ukazali na sva naša istraživanja koja će nam omogućiti da donekle umanjimo te prijetnje i njihove posljedice – kazala je Herceg Bulić za HRT.

Ističe kako klimatske promjene predstavljaju opasnost za Hrvatsku, pa tako i za Dubrovnik, koji je važno kulturno i turističko središte Hrvatske.

– Upravo zbog toga zatopljenje može uvelike otežati život građanima i turistima koji ga posjećuju. Zatopljenje i povećano zagađenje mora može značajno ugroziti eko sustave koji u njemu obitavaju. Procesi u atmosferi mogu nanijeti veliku štetu prirodnim usjevima, a isto tako i građevinama – objašnjava.

Treba graditi seizmološki otporne kuće i učvrstiti spomenike kulture

Što se tiče seizmološke aktivnosti na području Dubrovnika, istraživanja pokazuju kako je iznimno seizmološki aktivno.

– Upravo je zbog toga ovo područje ugroženo i znamo da možemo očekivati vrlo snažne potrese. Nažalost, potrese ne možemo predvidjeti i spriječiti, ali se možemo pripremiti na njih na način da poslušamo seizmologe i ponašamo se shodno rezultatima njihovih istraživanja. Važno je da učvrstimo i gradimo kuće koje su seizmološki otporne, da se naprave građevinski zahvati kojima se mogu učvrstiti spomenici kulturne baštine, i da što više smanjimo materijalne štete i zaštitimo ljudske živote.

Što mogu učiniti lokalna vlast i lokalno stanovništvo kako bi se zaštitili od ovakvih događaja u budućnosti?

– Treba voditi računa da se što manje zagađuje okoliš. Treba spriječiti masovnu gradnju koja uništava našu obalu i pridonosi onečišćenju mora. Treba podizati svijest građana da prepoznaju koja su važna pitanja koja će oni postaviti svojoj vlasti, na koji način se može zbrinuti okoliš u kojem živimo. Građani pridonose i vlastitim ponašanjem, ali važno je i da inzistiramo da nam se ponude znanstveno utemeljena rješenja i preporuke koje će omogućiti da što manje utječemo na okoliš, i prilagodimo se klimatskim promjenama koje možemo očekivati. Tu trebamo poslušati struku i one koji se time bave – napominje.

Dodaje kako Hrvatska sudjeluje u brojnim međunarodnim dogovorima vezanim uz zaštitu okoliša.

– Vjerujem da Hrvatska ima dobre propise i zakone, i treba ih sustavno provoditi.

Mladima ukazati da je znanost zanimljiva

Na skupu će biti predstavljeno nekoliko znanstveno-istraživačkih projekata.

– Imamo jedan klimatološki i dva seizmološka projekta koji su usmjereni upravo na dubrovačko područje. Zbog toga smo i organizirali ovaj skup u Dubrovniku, gdje smo pozvali sve predstavnike gradske i županijske vlasti da poslušaju što smo otkrili u istraživanjima – kaže Herceg Bulić, te dodaje kako će se održati i predavanja za mlade kojima će ih pokušati zainteresirati za teme kojima se bave.

– Mladima treba ukazati da je znanost zanimljiva i da bavljenje ovakvim istraživanjima važno, ne samo za našu budućnost, nego može biti vrlo zabavno i motivirajuće. Organiziramo različite radionice i predavanja po školama, a postoje i brojne manifestacije kojima privlačimo mlade da dođu upoznati znanstvenike i vidjeti čime se bavimo.

Seizmologija je za Hrvatsku vrlo važna – pokušavamo pokazati djeci da se potresa ne treba bojati, treba ga upoznati i naučiti kako se od njega zaštititi. Nadam se da ćemo na taj način probuditi njihovu znanstvenu znatiželju i da će neki od njih postati naši budući studenti – zaključuje.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.