1 min. čitanja

Na gradilištu otkrili dosad najveću olupinu broda iz 13. stoljeća

Na gradilištu otkrili dosad najveću olupinu broda iz 13. stoljeća
Foto: Replika starog broda/Wikipedia/VollwertBIT

TALLINN – Na gradilištu u blizini luke u Tallinnu radnici su iskapajući zemlju za temelje otkrili, za što će se naknadno utvrditi, dosad najveću olupinu broda iz prve polovice 14. stoljeća.

Tvrtka koja je angažirala radnike znala je da na lokaciji gdje će se provoditi radovi postoji olupina broda iz 13. stoljeća koji se nalazi na vrhu nekadašnjeg ušća rijeke Härjapea, ali otkriće druge olupine bilo je pravo iznenađenje. Građevinski iskopi su stopirani, a na lokaciju su nedugo nakon toga došli arheolozi.

Foto: Twitter

Izmjereno je da je olupina duga 24,5 metara i široka 9,5 metara, a stručnjaci se nadaju da će je iskopati u što većim dijelovima, jer tvrde da je riječ o jednoj od najbolje očuvanih olupina te vrste koja je dosad pronađena, piše estonski portal News.err.

Nažalost, vlasnici zemlje na kojoj je pronađena olupina razočarani su odnosom države prema, kako kažu, kulturnom i povijesnom nasljeđu Estonije. Država naime nije pokazala interes da financira arheološka iskapanja pa je to učinila tvrtka na čijoj zemlji se rade iskapanja.

Prema estonskom pomorskom muzeju, početne dendroanalize pokazale su da bi nedavno otkrivena olupina mogla potjecati iz kasnog 13. ili s početka 14. stoljeća. No za to će se morati napraviti detaljna laboratorijska analiza.

Pretpostavlja da se da je olupina zapravo hanzeatski zupčanik – jedrenjak s ravnim dnom s jednostavnim planom jedara, dizajniran za učinkovito i ekonomično trgovanje na Baltiku.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.