2 min. čitanja

Korisni trikovi za tjeranje zmija iz okućnica i oko bazena

Stanovnici ruralnih dijelova i krševitih predjela Hrvatske navikli su se na suživot sa svojim opasnim “susjedima”. S obzirom da su se i mnoge kuće izgradile nedaleko od staništa zmija, susret s njima gotovo je neizbježan. No, ipak ih ne bi rado susreli, ponajviše ne bi željeli da ih susretnu naši gosti.

Poskoci su, na primjer, jedni od takvih neželjenih susjeda. Ipak, oni su vrsta zmije koja se kloni ljudi i urbanih sredina, a napadaju tek kad osjete da su ugrožene. Također, nije istina da zmijama pogoduje velika vrućina, tako da ćemo ih rijetko uopće susretati za vrućih ljetnih dana kad traže zaklon od sunca.

U novije vrijeme na tržištu su ipak dostupna specijalizirana sredstva, repelenti za odbijanje zmija na bazi kamfora. Može ih se naći u svim poljoprivrednim apotekama. Primjenjuju se na području gdje se zmije češće pojavljuju. Ova sredstva su neškodljiva za ljudsko zdravlje i okoliš, a svojim specifičnim mirisom odbijaju zmije, te se one drže podalje od tretiranih područja, piše Glas Istre.

Ono što se još može koristiti kao efikasna zaštita od zmija je i sumpor u prahu koji se također kupuje u poljoprivrednim apotekama i slovi za vrlo djelotvorno sredstvo. Prosipa se po rubovima objekta, rubovima okućnice ili pak na mjestima gdje bi inače očekivali zmije.

Stručnjaci osim navedenog, preporučuju i naftalin kao sredstvo kojim se može zaštititi okolina kuće od ovih gmizavaca.

Mnogi savjetuju i prah sode bikarbone koji bi se također trebao posipati na primjer po vrtu i rubovima dvorišta kako zmije ne bi uopće ulazile u okućnicu. Upotreba je vrlo jednostavna. Plastičnom bocom pokrije se naftalin izdignut iznad zemlje, kako ga kiša ne bi ispirala, a zmije ga osjećaju na velikoj udaljenosti i nigdje se u okolini ne zadržavaju.

Što se tiče nekih prirodnih “neprijatelja” zmija, svakako možemo izdvojiti ježa, kojega bi bilo dobro imati u vrtu. U ovu skupinu neprijatelja zmija, mogli bismo svrstati i pse. Oni veoma burno reagiraju na blizinu zmija, a često se i obračunavaju s njima.

Većina gmizavaca bira hladna, vlažna i mračna staništa, kao što su gomile drva, dasaka ili gusti grmovi i visoka trava. Naime, ista ova mjesta rado biraju i miševi i glodavci. Kako bi se smanjila mogućnost pojave zmija potrebno je otkloniti potencijalna skrovišta za grabljivicu i za lovinu. Redovno treba kositi travnjak i kratiti živu ogradu pogotovu onu koja raste blizu tla.

Postoje i službe koje se mogu angažirati, a koje raznim sredstvima doprinose tjeranju zmija sa određenih područja.

Podsjetimo, poskok i riđovka zaštićene su vrste od 1. siječnja 2007., kad je usklađivanjem zakonodavstva s Europskom unijom zabranjen izlov i ubijanje zmija.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.