2 min. čitanja

SAD pružale obavještajne podatke koji su pomogli Ukrajini da potopi ruski ratni brod

SAD pružale obavještajne podatke koji su pomogli Ukrajini da potopi ruski ratni brod
Foto: Twitter

Sjedinjene Države pružale su Ukrajini obavještajne podatke koji su pomogli Kijevu da napadne i potopi vodeći brod ruske crnomorske flote, Moskvu, u jednom od najdramatičnijih uspjeha na bojnom polju u 71-dnevnom ratu.

Raketni napad ukrajinskih snaga u travnju, iznimna sramota za Kremlj koji je Rusiji oduzeo ključno plovilo u njenoj vojnoj kampanji, možda ne bi bio moguć bez pomoći SAD-a. Washington se duboko upleo u ukrajinske borbu protiv Rusije. Nejasno je koliko je ruskih mornara poginulo u napadu, ali američki dužnosnici vjeruju da je bilo značajnih žrtava, piše Washington Post.

Unatoč pružanju obavještajnih podataka o Moskvi, Sjedinjene Države nisu imale “prethodnu svijest” o odluci Ukrajine da napadne ratni brod. Američka vlada dijeli pomorsku svijest s Ukrajinom kako bi pomogla naciji u obrani od prijetnji. Ruski brodovi u Crnom moru lansirali su projektile na Ukrajinu i mogli bi se koristiti za podršku amfibijskom napadu na zemlju.

Vojni analitičari i stručnjaci pohvalili su snagu i domišljatost ukrajinske vojske jer odbija veće ruske snage za koje su mnogi vjerovali da su sofisticiranije i tehnički superiornije. Ali američke obavještajne službe također su ukrajinskim snagama dale značajnu prednost, dopuštajući im da lociraju ruske snage, opremu i zapovjedne i kontrolne centre.

U odsustvu obavještajnih podataka iz Sjedinjenih Država, Ukrajina bi se borila da gađa ratni brod s samopouzdanjem potrebnim da potroši dvije vrijedne rakete Neptun, kojih je nedostajalo, tvrde ljudi upoznati s napadom, koji su pod uvjetom anonimnosti progovorili raspravljati o osjetljivoj inteligenciji. NBC News prvi je izvijestio da su Sjedinjene Države dale obavještajne podatke o Moskvi.

Od prije početka rata, Bidenova administracija tretirala je pitanje razmjene obavještajnih podataka s Ukrajinom kao iznimno osjetljivo. Dužnosnici su inzistirali da pružaju samo pomoć koja pomaže Ukrajini u obrani, zabrinuti da bi Rusija mogla vidjeti davanje informacija korištenih u napadima kao opravdanje za izravnu osvetu Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima.

– Ukrajina kombinira informacije koje mi i drugi pružamo s obavještajnim podacima koje oni sami prikupljaju… i onda sami donose odluke – rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby u četvrtak odgovarajući na izvješće New York Timesa da su američke obavještajne službe pomogle Ukrajini da gađa ruske generale u Polje.

– Pružamo im korisne obavještajne podatke, pravodobne obavještajne podatke- dodao je Kirby, ali nije naveo što je to niti kako je iskorišteno.

Sjedinjene Države također su poduzele korake za pružanje obavještajnih podataka o ruskim položajima na jugu i istoku zemlje koji nisu bili dostavljeni prije invazije. Washington prethodno nije predao te informacije jer je tako mogao pomoći Ukrajini da pokrene ofenzivne napade na ruske i separatističke položaje na ukrajinskom teritoriju koji je bio okupiran od 2014. godine.

Rusija je u početku pokušala prikriti ukrajinski napad na Moskvu. Ruska vojska je priopćila da je na brodu izbio požar, zbog čega je posada bila prisiljena na evakuaciju. Kasnije su ruske vlasti rekle da je brod potonuo tijekom oluje dok su ga teglili natrag u luku.

U početku je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da su ukrajinski graničari pucani i ubijeni, ali je ukrajinski parlament u ožujku objavio da su oni živi odvedeni i kasnije oslobođeni u razmjeni zarobljenika.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.