1 min. čitanja

Ministarstvo potvrdilo da su Rusi u Ukrajini zarobili Hrvata

Ministarstvo potvrdilo da su Rusi u Ukrajini zarobili Hrvata
Foto: RT / Screenshot

Russia Today objavio je video razgovora sa zarobljenim Hrvatom koji je govorio o borbenim aktivnostima i razlozima zbog kojih je otišao u Ukrajinu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu te u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja. Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije.

Rekli su to u subotu iz Ministarstva vanjskih poslova o slučaju zarobljenog Hrvata, s kojim je razgovarao ruski Russia Today i objavio snimku prazgovora. Nije jasno u kojim je okolnostima dao izjave, ali navode da je ratovao protiv ruske vojke u Mariupolju, a zarobljen je prilikom pokušaja da se sa suborcima probije iz tog grada, prenose 24 sata.

U razgovoru s novinarom Romanom Kosarevim govorio je o borbenim aktivnostima u kojima je sudjelovao te objasnio zašto je došao u rat. Bio je pripadnik ukrajinskih marinaca.

– Pobjegli smo iz Mariupolja, pješačili 260 kilometara, uglavnom noću. Trudili smo se da izbjegnemo svaki kontakt – govori muškarac za RT koji je, navodeći da se radi o hrvatskom državljaninu objavio i snimku iz prostorije na nepoznatoj lokaciji. Članak je dostupan u aplikaciji RT-a.

Proča da su naišli na rusku artiljerijsku jedinicu, kojoj su se navodno predali. Na snimci govori kako je više stranih državljana dezertiralo kad je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Istaknuo je kako se pridružio ukrajinskim oružanim snagama 2020. godine kako bi po isteku trogodišnjeg ugovora dobio njihovo državljanstvo. Tad mu se to činilo kao dobra ideja, budući da je linija fronte u Donbasu bila stacionarna te do tada nije ispalio metka, tvrdi.

– Htio sam dobiti ukrajinsko državljanstvo zato što sam ovdje upoznao ženu u koju sam se zaljubio. Majka joj je bila bolesna te ona nije htjela napustiti Ukrajinu – rekao je ruskom novinaru Romanu Kosarevu.

Prije dolaska u Ukrajinu navodno je bio pripadnik Hrvatske vojske pet godina te da prije nije bio uključen u sukobe.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.