3 min. čitanja

Hrvatska očima digitalnog nomada – Priča o antičkom Poljičkom soparniku

Hrvatska očima digitalnog nomada – Priča o antičkom Poljičkom soparniku
Foto: Marijan Zujić

Ako ste kulturno znatiželjni, gladni, i još ste se pritom našli u Splitu, kušajte svakako Poljički soparnik i uživajte u nevjerojatnoj povijesti kao i u predivnoj paleti okusa koju će vam pružiti  soparnik.

Drevnom hrvatskom Republikom vlada knjiga statuta koja uključuje zaštitu žena i pasa. Mlada heroina žrtvuje svoje djevičanstvo kako bi zavela turskog generala, a zatim digla u zrak njegovu osmansku vojsku i tako spasila Republiku. Pirati šetaju Jadranom, duž republičkog obalnog područja. Knjige su pisane glagoljicom, najstarijim poznatim slavenskim pismom. Svećenici su dali odlučujući glas kako bi odredili tko će vladati kao sljedeći javno izabrani veliki vojvoda. Svi građani Republike su slobodni, pismeni i svi idu u borbu. Ovako započinje svoj zanimljivi članak Cyndie Burkhardt na portalu Total Croatia News.

Poljička Republika

Dobrodošli u srednji vijek i Poljičku Republiku, autonomnu zajednicu koja je na kopnu između Omiša i Splita postojala gotovo 700 godina. Ova zajednica bila je samoupravna s izvornim pravnim sustavom, progresivnom društvenom strukturom i neovisnošću od ostatka zemlje. Ljudske vrijednosti su zapravo bile ljepilo koje ih je ujedinilo i pomoglo im da prežive kroz stoljeća.

Danas su njihovi “ekskluzivni” kostimi, ples i jedinstvene pjesme prepoznate na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine. Ali i kulinarski komad iz naslova. Na popisu je naime, i narodna tradicionalna “seljačka hrana”, soparnik, koji je zaštićen zemljopisnim podrijetlom u Europskoj uniji.

Foto: Marijan Zujić

Soparnik pita

Skromni soparnik ističe se svojom jednostavnošću i ukusnošću te je možda i najbolji kulturni ambasador drevne Republike i današnjeg Poljičkog kraja. Nekad se smatrao osnovnom hranom za siromašne i radnike, a datira još iz Osmanskog Carstva. Još uvijek se izrađuje od lokalno uzgojenih sastojaka na uobičajen način u zaleđu, uključujući drvenu opremu i otvorenu kamenu peć.

Soparnik se lako i brzo pravi, a sastoji se od brašna, vode, soli, maslinovog ulja, blitve, luka i češnjaka. Kuhari su toliko posebni da vam mogu reći razliku između luka uzgojenog u njihovom dvorištu i luka s druge strane planine. S tako malo sastojaka, ova vještina je dokaz snalažljivosti ljudi s malo sredstava, koji koriste svoje prirodno okruženje za stvaranje hrane, koja je, usput rečeno, prilično ukusna i zasitna.

U kuhinji

U obiteljskoj kući baka Milka uči unuku Milu kako točno valjati tijesto na siniji — okrugloj drvenoj dasci promjera 90-110 cm, kako bi se dobila savršena, tanka konzistencija. Napominje i da blitvu nakon pranja treba osušiti kako tijesto ne bi bilo “pokislo”.

Foto: Marijan Zujić

Ako ste primijetili sličnost njihovih imena, to je namjerno. Imena dječaka i djevojčica potječu od njihovih djedova i baka, prema starosvjetskoj praksi koja se još uvijek provodi.

Žeravica i pepeo

Nakon što je prvi sloj tijesta prekriven mješavinom povrća, na njega se stavlja drugi sloj i pita se začepi upletenim rubom; spreman za pećnicu. Zatim se masivni soparnik sklizne sa sinije na vrući kamen.

Pekući se na ovaj način gotovo 20 minuta, pita se peče odozgo i odozdo i poprimi jedan suptilan okus dima. Završni dodir je premaz dalmatinskim maslinovim uljem i posipanje sirovog češnjaka.

Dalmatinski specijalitet

Ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet simbolizira specifičnu kulturu i način života. Dok jedete soparnik, možda je najbolje pustiti misli da odlutaju natrag u Poljičku Republiku i pokušajte zamisliti alternativni scenarij u kojem je netko drugi jeo potpuno istu stvar, doslovno, na istom mjestu, prije nekoliko stotina godina.

Zaštita soparnika od Europske Unije zapravo jamči da je soparnik koji kupite na lokalnim tržnicama i festivalima autentičan, samo jedan, po receptu iz Poljica.

Preteča pizze?

Jedan “fun fact” za kraj. Možda vam je, s pričom o soparniku na pamet pala još jedna nacionalna “pita”. Legenda kaže da su recept za soparnik Mlečani u Hrvatskoj ponijeli kući u Italiju i postao im je inspiracija za pizzu… Pa u tom tonu, dobar vam tek!

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Poljički soparnik s blitvom iz vrta
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.