2 min. čitanja

Ronioci kod Selca izronili gotovo 40 kubika otpada

Ronioci kod Selca izronili gotovo 40 kubika otpada
Foto: Promo

SELCA – Brojni ronioci u organizaciji Ronilačkog centra Mihurić iz Selca i zaposlenici jednog trgovačkog lanca izronili su u subotu gotovo 40 kubika otpada s morskog dna u čišćenju podmorja duž plaže u Selcu. Održana ekoakcija dio je jednog šireg projekta, a zahvaljujući njezinu četvrtom izdanju s više od 120 sudionika iz mora je ponovno uklonjen nagomilani metalni, gumeni, plastični, stakleni i drugi otpad u raznovrsnim oblicima.

Nova akcija dio je projekta koji je pokrenut 2020. godine, pa je nakon Žnjana, Biograda na Moru i Ploča, ovaj put počišćeno podmorje uz obalu Selca.

Po završetku akcije, uvala Slana bila je ispunjena raznovrsnim otpadom prikupljenim s mikrolokacija. Otpad je na kopno izvuklo 50-ak ronioca iz Selca i Crikvenice te šire okolice, kao i iz drugih dijelova Hrvatske.

– Mihurić će se uvijek rado odazvati na ovakvu hvalevrijednu ekoakciju, a posebno me veseli kada se pojedinci, kojima čišćenje podmorja nije dio svakidašnjice, odvaže na ovakav korak – čišćenje okoliša – rekao je Hinko Car, direktor RC-a Mihurić.

Foto: Promo

Čist okoliš i očuvana priroda jedan su od uvjeta zdravog funkcioniranja svake zajednice, a svojom podrškom projektu pokazao je to i Grad Crikvenica.

– S obzirom na to da se nalazimo na moru, svakodnevno svjedočimo posljedicama gomilanja otpada. Grad Crikvenica osobito je zahvalan što je prepoznato i naše podmorje kao područje vrijedno ekoakcije čišćenja. Sretni smo i ponosni što su, u suradnji s našim lokalnim roniocima iz RC-a Mihurić, učinili još jedan, za lokalnu zajednicu i podmorje veliki korak bliže prirodi i učinili naše podmorje čišćim – izjavio je Damir Rukavina, gradonačelnik Grada Crikvenice.

– Problem zagađenja podmorja i priobalja sve je veći problem naše zajednice. Čisti i plavi Jadran jednako je važan domaćem stanovništvu, ali i turistima kojima je čisto more nerijetko jedna od najvažnijih stavki prilikom odabira destinacije za ljetni odmor. Ovakve ćemo projekte uvijek ponosno i s veseljem podupirati – istaknula je Marijana Biondić, direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice.

Među pokroviteljima ekoakcije u Selcu je i Županijska lučka uprava Crikvenica.

Jadransko se more, naime, često percipira kao jedno od čišćih mora, no ta je činjenica nažalost daleko od istine. Količina i zastupljenost plastičnog otpada na dnu Jadranskog mora među najvišima su u Europi, zbog čega se akcija čišćenja nastavlja s misijom da hrvatsko podmorje i priobalje bude što čišće i bistrije.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.