PIK Rijeka zatvara pogon za preradu mlijeka, zabrinuti smo za sudbinu radnika

Foto: PIK RIJEKA / Pogon mljekare Tonka u Rijeci

RIJEKA – SDP-ov Savjet za poljoprivredu i hranu upozorio je danas da se Ministarstvo poljoprivrede još nije oglasilo o vijestima da je tvrtka PIK Rijeka odlučila zatvoriti pogon za preradu mlijeka, upitavši kakva će biti sudbina radnika i radnica te tvrtke poznate po brandu mlijeka.

Iz SDP-a su priopćili kako se ovih dana prolomila vijest o zatvaranju PIK-ova pogona, pri čemu su kao razlozi navedeni nedostatak sirovine i porast ukupnih troškova proizvodnje.

– Teško je vjerovati da su ovo stvarni razlozi gašenja proizvodnje, posebice ako znamo da se radi o dobro poznatom brandu mlijeka na tržištu i jedinoj mljekari u tom dijelu Hrvatske. Važno je naglasiti da je i ovdje svoje prste imala privatizacija po hrvatskom modelu – poručili su.

“Situacija u mljekarskom sektoru se pogoršala u mandatu ministrice Vučković”

Istaknuli su kako su u više navrata upozoravali na važnost jačanja prerađivačkih kapaciteta, pri čemu su sramotnim ocijenili Strateški plan poljoprivrede “koji je i Komisija ocijenila – katastrofalnim”.

Iz SDP-ova Savjeta naveli su da se resorno ministarstvo o slučaju PIK-a još nije oglasilo na svojim službenim stranicama, što je, naglasili su, dovoljan pokazatelj njihovog odnosa prema domaćoj proizvodnji i preradi, prenosi Index.hr

– Situacija u mljekarskom sektoru značajno se pogoršala u mandatu ministrice Vučković, što naprosto potvrđuju brojne statistike – naglasili su.

Traži točne informacije o sudbini radnika

Upozorili su da Hrvatska ima najnižu samodostatnost mlijeka u EU, da je trend otkupa mlijeka najgori upravo u Primorsko-goranskoj županiji, da se broj isporučitelja mlijeka u zadnjih nekoliko godina doslovno prepolovio, a količina proizvedenog mlijeka u značajnom je padu.

SDP stoga od Ministarstva traži točne informacije o sudbini radnika i radnica koji su zaposleni na PIK-ovoj preradi mlijeka, kao i sudbini kooperanata, odnosno proizvođača, koliko će ih nastaviti proizvodnju mlijeka i pod kojim uvjetima.

Hina