1 min. čitanja

PIK Rijeka zatvara pogon za preradu mlijeka, zabrinuti smo za sudbinu radnika

PIK Rijeka zatvara pogon za preradu mlijeka, zabrinuti smo za sudbinu radnika
Foto: PIK RIJEKA / Pogon mljekare Tonka u Rijeci

RIJEKA – SDP-ov Savjet za poljoprivredu i hranu upozorio je danas da se Ministarstvo poljoprivrede još nije oglasilo o vijestima da je tvrtka PIK Rijeka odlučila zatvoriti pogon za preradu mlijeka, upitavši kakva će biti sudbina radnika i radnica te tvrtke poznate po brandu mlijeka.

Iz SDP-a su priopćili kako se ovih dana prolomila vijest o zatvaranju PIK-ova pogona, pri čemu su kao razlozi navedeni nedostatak sirovine i porast ukupnih troškova proizvodnje.

– Teško je vjerovati da su ovo stvarni razlozi gašenja proizvodnje, posebice ako znamo da se radi o dobro poznatom brandu mlijeka na tržištu i jedinoj mljekari u tom dijelu Hrvatske. Važno je naglasiti da je i ovdje svoje prste imala privatizacija po hrvatskom modelu – poručili su.

“Situacija u mljekarskom sektoru se pogoršala u mandatu ministrice Vučković”

Istaknuli su kako su u više navrata upozoravali na važnost jačanja prerađivačkih kapaciteta, pri čemu su sramotnim ocijenili Strateški plan poljoprivrede “koji je i Komisija ocijenila – katastrofalnim”.

Iz SDP-ova Savjeta naveli su da se resorno ministarstvo o slučaju PIK-a još nije oglasilo na svojim službenim stranicama, što je, naglasili su, dovoljan pokazatelj njihovog odnosa prema domaćoj proizvodnji i preradi, prenosi Index.hr

– Situacija u mljekarskom sektoru značajno se pogoršala u mandatu ministrice Vučković, što naprosto potvrđuju brojne statistike – naglasili su.

Traži točne informacije o sudbini radnika

Upozorili su da Hrvatska ima najnižu samodostatnost mlijeka u EU, da je trend otkupa mlijeka najgori upravo u Primorsko-goranskoj županiji, da se broj isporučitelja mlijeka u zadnjih nekoliko godina doslovno prepolovio, a količina proizvedenog mlijeka u značajnom je padu.

SDP stoga od Ministarstva traži točne informacije o sudbini radnika i radnica koji su zaposleni na PIK-ovoj preradi mlijeka, kao i sudbini kooperanata, odnosno proizvođača, koliko će ih nastaviti proizvodnju mlijeka i pod kojim uvjetima.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.