2 min. čitanja

Argentinci od sad mogu ući u trag brodovima na koje su se ukrcavali njihovi hrvatski preci

Argentinci od sad mogu ući u trag brodovima na koje su se ukrcavali njihovi hrvatski preci
Foto: Global Human History / Dolazak imigranata u luku Buenos Airesa, 1904. godine

Centar za latinoameričke migracijske studije razvio je internetsku tražilicu koja omogućuje “hrvatskim” Argentincima da u samo tri koraka saznaju na koji datum i kojim brodom su njihovi hrvatski preci kročili na argentinsko tlo.

Samo uz prezime, ime i validaciju Captcha koda moguće je pristupiti datumu dolaska svakog od imigranata koji su u Argentinu stigli između 1800. i 1960. godine, prenosi infobae.com. Također će se moći saznati i kojim su brodom putovali hrvatski preci i u koju su luku na argentinskoj obali stigli.

Sve je to sad moguće zahvaljujući internetskoj tražilici Centra za latinoameričke migracijske studije (Cemla) koja također omogućuje i da se sazna koje su zvanje ili zanimanje imali ti hrvatski preci i odakle su u tom trenutku u Europi otišli. Ova mogućnost poznavanja povijesti svake obitelji koja je pristigla u zemlju, rezultat je jedne od najvažnijih zadaća koje provodi organizacija, zbog svog značenja i opsega.

Cemlu je osnovao Luigi Favero, 28. prosinca 1985., čemu je prethodila Prva konferencija o imigraciji i identitetu, održana u kolovozu te godine, i objavljivanjem početnog broja Latinoameričkih migracijskih studija, prvog akademskog časopisa posvećenog isključivo pitanju migracija na potkontinentu.

Također postoji važan dokumentacijski centar, specijaliziran za nacionalne i strane migracije iz Argentine, koji ima za cilj čuvati evidenciju ulaska u zemlju za svaku od svojih luka, a slovi za prvu specijaliziranu knjižnicu posvećenu isključivo migracijama iz Argentine. Trenutno broji više od četiri tisuće svezaka knjiga i serijskih publikacija.

Krajem 19. stoljeća i tijekom prvih desetljeća 20. stoljeća dogodio se veliki val doseljavanja naroda Europe u Argentinu. Pristigli su uglavnom iz Italije i Španjolske, ali su, između ostalih, stigli i Ukrajinci, Poljaci, Rusi, Hrvati, Francuzi, Nijemci, Šveđani, Irci.

Prema podacima Sveučilišta Tres de Febrero i knjizi Susane Novick “Migracijske politike u Argentini”, između 1880. i 1915. godine više od 1.500.000 Europljana stiglo je na argentinsko tlo.

Pretraživanje je vrlo jednostavno i ima samo tri koraka: Najprije se unese poveznicu i napiše se prezime i ime bake i djeda, prabake i djeda ili rodbine koji su stigli u Argentinu između 1800. i 1960. godine, potvrdi se Captcha kod i to je to, piše Total Croatia News.

Među svojim prvim zadaćama, Cemla je započela očuvanje i dokumentiranje izvora imigracije u Argentini, a posebno talijanske imigracije u Argentini, Urugvaju i Čileu.

S istom željom za očuvanjem povijesti održavala je posebne kongrese i konferencije na kojima su sudjelovali stručnjaci iz raznih disciplina iz Argentine i Latinske Amerike.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Pretražujući ove liste putnika, možete pronaći svoje pretke na putu za Ameriku
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.