2 min. čitanja

Školarci očistili plažu u Rapcu

Školarci očistili plažu u Rapcu
Foto: IRENA

RABAC – Nakon eko akcija čišćenja plaža na poluotoku Vižuli i Fratarskom otoku, školarci okupljeni u program eko škola jučer su očistili plažu u Rapcu. Riječ je o programu koji provodi Istarska Regionalna Energetska Agencija (IRENA).

U akciji su sudjelovali učenici šestih razreda Osnovne škole Matije Vlačića iz Labina, koji su nakon kratkog upoznavanja sa ciljevima akcije i pokaznih vježbi sortiranja, krenuli u kratku akciju čišćenja plaže.

Foto: IRENA

Cilj akcije je bio pokazati učenicima da, iako nam se čini da su plaže u turističkim središtima čiste, detaljnim pregledom možemo pronaći različite vrste manjih komada otpada. Školarci su prikupili otpad, razvrstali ga u za to predviđene vreće, izvagali i potom krenuli u utvrđivanje porijekla nastanka otpada, odnosno da li je on nastao na lokalnoj razini ili stigao djelovanjem morskih struja.

Najveći udio otpada odnosio se na predmete od različitih vrsta plastike, a bilo je tu svega – od opušaka,  štapića za uši, komada stiropora, raspadnutih vrećica, ribarske opreme do drugih sličnih predmeta. Posebno je zabilježena vrlo velika količina opušaka po cijeloj plaži, što ukazuje na neodgovorno ponašanje posjetitelja plaža.

Foto: IRENA
Foto: IRENA

Osim sudjelovanja u edukacijama i akcijama čišćenja, eko škole su se pridružile i promotivnoj kampanji projekta. U tu će svrhu učenici izraditi likovne radove, skulpture, nakit, višekratne vrećice, slogane, videa, pjesmice i razne druge radove na temu morskog otpada. Radovi će biti izloženi na egzibicijskom eventu projekta MARLESS koji će biti organiziran u sklopu Eko akcije čišćenja podmorja u Rovinju, 4. lipnja 2022.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.