3 min. čitanja

Na obali godinama problemi s talijanskim TV kanalima. HAKOM: Postignut je napredak

Na obali godinama problemi s talijanskim TV kanalima. HAKOM: Postignut je napredak
Foto: Grad Poreč

Zaključno s travnjem 2022. ostvaren je značajan napredak u uklanjanju većine talijanskih UHF TV smetnji koje su nekoliko desetljeća ometale televizijske kanale u Hrvatskoj, kao i potencijalnih smetnji novim 5G mrežama, a do kraja lipnja smetnje bi mogle u cijelosti nestati, doznaje se iz HAKOM-a.

HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) godinama radi na koordiniranom i trajnom uklanjanju smetnji iz Italije za hrvatske televizijske kanale, koje su posebice bile izražene duž jadranske obale u vršnim, ljetnim mjesecima, a kako ističu, riječ je o napretku u uklanjanju većine talijanskih UHF TV smetnji u pojasu 470-694 MHz te potencijalnih smetnji novim javnim 5G mrežama u pojasu 700 MHz.

Italija prestala s odašiljanjem na hrvatskim UHF kanalima

To iz HAKOM-a objašnjavaju time što je Talijanska Republika prestala s odašiljanjem na gore navedenim hrvatskim UHF TV kanalima duž jadranske obale, dok preostala dva kanala u pojasu 700 MHz (K-55 i K-57) planira isključiti do 30. lipnja 2022.

– Preliminarna mjerenja HAKOM-a potvrđuju te informacije, dok će se detaljnija mjerenja i potvrda cijele situacije na UHF pojasu obaviti u ljetnoj mjernoj kampanji HAKOM-a – poručuju iz te regulatorne agencije, napominjući da je HAKOM zadnjih 15 godina u ljetnim mjesecima, kada je najveća propagacija (širenje ili ‘rasprostiranje’) signala, redovito provodio opsežne mjerne kampanje na obali radi otkrivanja i rješavanja talijanskih smetnji.

Podsjećaju pritom i na kronologiju i rezultate o poduzetim radnjama u svrhu koordiniranog rješenja prekograničnih talijanskih štetnih smetnji hrvatskim televizijskim programima i javnim mrežama pokretnih komunikacija pete generacije (5G) u UHF frekvencijskom pojasu (470-790 MHz), navodeći da RH od 2013. aktivno sudjeluje u radu Skupine za politiku radiofrekvencijskog spektra (RSPG) pri Europskoj komisiji, a tako i u RSPG podskupini za prekograničnu koordinaciju “Good Offices”, prenosi Index.hr

Od tada su iz HAKOM-a često isticali veliki problem talijanskih smetnji hrvatskim radijskim i televizijskim programima koji traje već nekoliko desetljeća, a prije ulaska u EU HAKOM je, u skladu s međunarodnim radijskim propisima, te smetnje nastojao riješiti i kroz bilateralnu suradnju s Talijanskom Republikom te posredstvom procedura rješavanja smetnji u nadležnosti Radiokomunikacijskog ureda (Radiocommunication Bureau) i Radijskog regulacijskog odbora (Radio Regulations Bord) Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU).

“HAKOM je u posljednjih desetak godina poslao više od 7000 izvješća o smetnjama prema nadležnim talijanskim tijelima i ITU-a, tražeći žurno uklanjanje smetnji”, otkrivaju iz HAKOM-a, dodajući da je “za prenamjenu i oslobađanje harmoniziranog frekvencijskog pojasa 700 MHz bio važan rad međunarodno neusklađenih talijanskih odašiljača koji odašilju na frekvencijama u frekvencijskom pojasu 470-694 MHz, a koje RH upotrebljava za prijam zemaljske digitalne televizije, nakon što je oslobodila frekvencijski pojas 700 MHz za bežične širokopojasne mreže pokretnih komunikacija.”

Početkom 2021. HAKOM je dostavio zahtjev RSPG-u za posredovanjem i izdavanjem RSPG mišljenja kojim se predlaže koordinirano rješenje prekograničnih štetnih smetnji, a s ciljem da se na području RH omogući nesmetana upotreba harmoniziranog radiofrekvencijskog spektra u skladu s pravom EU.

To je, kako naglašavaju iz HAKOM-a, bilo posebno važno s obzirom na to da je planiran i proveden postupak javne dražbe HAKOM-a za dodjelu pojasa 700 MHz za pokretne 5G mreže u kolovozu 2021., na temelju čega su izdane dozvole za uporabu spektra i počela je implementacija 5G mreža u RH.

U lipnju 2021. usvojeno je traženo RSPG mišljenje te su u predloženom koordiniranom rješenju osigurane mjere za neometan rad na TV kanalima u pojasu 470-694 MHz te neometan rad 5G mreža u pojasu 700 MHz, da bi se zaključno s travnjem 2022. većina tih smetnji uklonile.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.