Na Pelješcu počinje Festival peljeških kapetana

Foto: Damir Kovačić/TZ Orebić

OREBIĆ – Festivalska sezona na Pelješcu otvara se atraktivnom pričom o pelješkoj pomorskoj tradiciji. Festival kapetana od 15. svibnja do 15. lipnja kreće iz Orebića i širi se čitavim poluotokom.

Tura Orebićem uz kostimirane vodiče, izložba ‘Moda Pelješke rivijere kroz 19. stoljeće’ u  čitaonici orebićkog Pomorskog muzeja, klapske večeri, zanimljive predstave – samo je dio bogatog programa prvog ovogodišnjeg festivala u mjestu poznatom po kapetanima i jedinstvenim kortama, prostranim dvorištima s mediteranskim i egzotičnim biljem kojeg su pomorci donosili s putovanja.

U Festival se uključilo i pedesetak peljeških restorana, vinarija i školjkara, a sve one koji posjete Pelješac u vrijeme održavanja naših festivala očekuju vrhunska vina i fina jela po promotivnim cijenama.

Festival kapetana vratit će posjetitelje u zlatno doba poluotoka, kada je Pelješac bio pomorsko središte ovog dijela Mediterana. Hamburg, Pirej i Orebić jedina su tri pomorska središta koja su brodovi pozdravljali zvukom sirene i to bez obzira na zastavu koju su nosili. Mještani Orebića i okolnih mjesta vraćali su im pozdrave, mahali su plahtama s obale, zvonila su zvona na Franjevačkom samostanu Gospe od Anđela i pucalo se iz topa s današnje zgrade Pomorskog muzeja.

U Orebiću je 1865. osnovano Pelješko pomorsko društvo (Associazzione Marittima di Sabioncello), a 1875. i brodogradilište Archiduca Rudolfo. Na vrhuncu slave područje Pelješke rivijere brojilo je dvije tisuće pomoraca, 250 kapetana te 90 jedrenjaka ukupne tonaže 45.000 tona.

Pelješki pomorci bili su poznati i po herojskim podvizima na svojim plovidbama zbog kojih su dobili brojna odlikovanja, a gotovo da nije bilo kuće koja nije dala barem jednog kapetana.