PRED IZUMIRANJEM Posljednja šansa za spas istarske koze

Foto: Istarske koze na ispaši u NP Brijuni/NP Brijuni

PAZIN – U Istri je osnovana Udruga uzgajivača istarske koze s ciljem zaštite ove autohtone vrste kojoj prijeti izumiranje. 

A da joj prijeti izumiranje dovoljno govori podatak da se na području Istre nalazi svega 40-ak koza i nekoliko jaraca. Kako bi spriječili takav scenarij osnovana je udruga koja namjerava kroz 5-6 godina podići broj grla na njih tisuću.

Kako to misle postići? Agencija za ruralni razvoj Istre planira u skorije vrijeme na Gortanovom brijegu izgraditi nastambu za jarce istarske koze, koji će se rotirati kod uzgajivača kako bi se rađao najbolji mogući pomladak.

Do prije 10 godina vjerovalo se da je istarska koza potpuno izumrla, što se navodilo i u Zelenoj knjizi hrvatskih pasmina.

– Išli smo doslovno od dvorišta do dvorišta, kako smo od kojeg veterinara čuli da je negdje neka istarske koza. Imali smo znanstveni tim koji je mjerio, uzimao uzorke i dokazivao. Naš je čovjek bio toliko tvrdoglav da je uspio sačuvati istarsku kozu, sada je naš zadatak da tako ostane – kazao je za Istarski TV predsjednik Udruge uzgajivača istarske koze Gordan Šubara.

Istarsku kozu karakterizira jača tjelesna konstrukcija, bijela boja dlake i pigmentirana koža te bradica koja, kažu, nije nužna. Ova vrsta je tek 2013. godine dobila potvrdu izvornosti i službeno postala hrvatska autohtona pasmina.