3 min. čitanja

Gradonačelnik Hvara: “Razriješio sam direktora Nautičkog centra, a napravio sam i još nešto”

Gradonačelnik Hvara: “Razriješio sam direktora Nautičkog centra, a napravio sam i još nešto”
Foto: Facebook / Rade Popadić

HVAR – Gradonačelnik Hvara Rikardo Novak obratio se građanima. Kako kaže, nema običaj reagirati na svakojake napise po društvenim mrežama i na kuloarske priče, već tvrdi da je fokusiran na svoj rad u cilju napretka grada.

– Međutim, ovaj put moram se očitovati na niz pokušaja manipulacije građanima i neistinite tekstove kojima se obmanjuje javnost – poručio je hvarski gradonačelnik i taksativno u devet točaka nabrojao što je učinio.

Stoga, evo mojih odgovora, dobar dio kojih smo u nekoliko navrata kao službene informacije objavljivali na stranicama i FB Grada Hvara.

  1. NAUTIČKI CENTAR – Razriješio sam direktora Nautičkog centra d.o.o. Luku Buzolića i na to mjesto imenovao Kuzmana Novaka, temeljem zakonskih ovlasti gradonačelnika kao skupštine društva, isključivo iz razloga jer smatram da je potrebno poboljšati rad predmetnog društva na cijelom lučkom području grada Hvara (luka Hvar, Križna luka, Vira). Ukoliko novi direktor ne ostvari moja očekivanja, bit će razriješen svoje dužnosti kao i dosadašnji. Revizija rada ostalih trgovačkih društava u vlasništvu Grada slijedi u narednim mjesecima.
  2. NOVO GROBLJE – Projekt novog groblja započeo je 2008. godine. U punih 11 godina, tadašnje vlasti uspjele su otkupiti jedno (brojkom: 1) zemljište. U dvije godine smo: izmijenili idejni projekt, ishodili lokacijsku dozvolu, izradili dva glavna projekta, otkupili privatna zemljišta, dobili državna zemljišta, ishodili dvije građevinske dozvole, očistili zemljište za preciznu reviziju troškovnika i rezervirali sredstva u proračunu za početak gradnje. Radovi još nisu započeli zbog (višemjesečnog) kompleksnog postupka javne nabave (a zabrana izvođenja radova je već 15. svibnja) i poremećaja tržišta. Javna nabava će biti pokrenuta tijekom ljeta 2022. godine, a radovi bi trebali započeti nakon turističke sezone 2022. godine.
  3. NOVA KNJIŽNICA – Izrada projekta nove knjižnice započela je u našem mandatu. Izmijenjena je lokacija nove knjižnice u suradnji s Gradskim vijećem Grada Hvara, izrađena su geofizička i geomehanička ispitivanja, izrađen je projekt sanacije građevinske jame, izvršena su kompletna arheološka istraživanja, izrađen idejni projekt te je, nakon javne nabave koja je trajala gotovo četiri (4) mjeseca, svečano potpisan ugovor s projektantom za izradu glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole. Na potpisivanje ugovora bili su pozvani svi vijećnici Gradskog vijeća Grada Hvara, stoga me žalosti činjenica da tu informaciju neki od njih, sudeći po očitovanjima, ne znaju.
  4. RECIKLAŽNO DVORIŠTE – Izrada projekta reciklažnog dvorišta započela je u mandatu mog prethodnika. Nažalost, na projektu se očito nije dovoljno radilo pa smo izradu idejnog projekta trebali započeti iznova. Izradili smo idejni projekt, otkupili privatna zemljišta, dobili zemljišta u vlasništvu RH, izradili tri glavna projekta te ishodili tri (3) građevinske dozvole (reciklažno dvorište, sortirnica, hala za izdvojene komponente). Uskoro očekujemo raspisivanje natječaja Fonda za zaštitu okoliša i konačnu realizaciju projekta.
  5. POS STANOVI – Godinama najavljivani kompleksan projekt POS stanova Grad Hvar započeo je u mom prethodnom mandatu te s istim, unatoč negodovanjima, nastavljamo. Paralelno s ovim, pri završetku je projekt vodovodne mreže na području Šamoreta Dolac.
  6. KANALIZACIJA NA VRISKU – Još jedan projekt koji smo trebali raditi od samog početka, a za koji očekujemo predaju zahtjeva za građevinsku dozvolu tijekom 2022. godine u suradnji s Hrvatskim cestama i Hrvatskim vodama. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Hvara dostavljen je precizan i detaljan odgovor na pitanje vijećnika HDZ-a, stoga me dodatno žalosti činjenica da isti nisu pročitali ili ga u svom očitovanju namjerno prešućuju.
  7. DOLAC – Upravo u mom mandatu pokrenute su izmjene PPUG Hvara, kao i izrada Urbanističkog plana uređenja „Dolac“. Što se, očito, nitko prije nas nije usudio jer ovaj plan predstavlja veliki izazov.
  8. KONCESIJSKA ODOBRENJA – Plan upravljanja pomorskim dobrom, nakon javne rasprave i konzultacija sa SDŽ, izrađen je još u veljači 2022. godine. Suglasnost SDŽ-a, neophodnu za pokretanje natječaja za koncesijska odobrenja, Grad Hvar dobio je točno 7 dana prije objave natječaja (9. svibnja).
  9. REKONSTRUKCIJA PLOČNIKA ISPRED GRADSKE LOĐE – U projektu kojeg su dizanjem ruke na sjednici izglasali gradski vijećnici jasno stoji da predmetno područje uopće nije u obuhvatu rekonstrukcije hvarske Pjace.

Ovo je samo dio odgovora na neargumentirane prozivke koje se posljednjih dana pojavljuju u javnosti. S ovim očitovanjem sam započeo i završavam svoje bavljenje glasinama i pokušajima obmanjivanja naših sugrađana. Kao gradonačelnik zajedno sa svojim suradnicima stojim na raspolaganju svima koji žele nešto više znati o gradskim projektima.

I za kraj, iako neki to priželjkuju, u ovom trenutku ne razmišljam o ostavci jer nas čeka još mnogo posla u realizaciji započetih projekata kojima nastojimo podići kvalitetu života u našem gradu – poručio je gradonačelnik Hvara, Rikardo Novak.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.