MISTERIJ U LUCI Ispod teretnog broda pronađen kokain i mrtav ronilac

Foto: New South Wales Police

Australska policija pokušava razotkriti misterij mrtvog ronioca koji je u nedjelju pronađen ispod teretnog broda usidrenog u luci Newcastle u Novom Južnom Walesu. Osim njega, na dnu broda pronađeno je i više kilograma kokaina. 

Australska luka Newscastle već je neko vrijeme pod budnim okom policije i označena je kao područje visokog rizika zbog učestalog krijumčarenja droge. Unesrećeni ronilac pronađen je u nesvjesnom stanju, a unatoč pruženoj lječničkoj pomoći preminuo je u ponedjeljak.

Nedaleko od njega pronađeno je i više od 50 kilograma kokaina pa australska policija pretpostavlja da se nesretni muškarac počeo gušiti u pokušaju da dohvati paket s drogom koji je bio pričvršćen na dnu broda. Ronilac je na sebi imao sofisticiranu ronilačku opremu, uključujući aparat za “rebreather” koji omogućuje roniocima da dišu pod vodom, bez da se na površinu izdižu mjehurići zraka, prenosi australski The Guardian.

Australske vlasti pretražile su teretni brod koji je registriran na Marshallovim otocima, a koji je u Newcastle uplovio u nedjelju. Vjeruje se da je droga koja je pronađena nedaleko od ronioca bila pričvršćena na trup broda te da se muškarac utopio dok je pokušavao dohvatiti drogu.

Jučer je u zračnoj luci na sjeveru Queenslanda uhićen 62-godišnji muškarac koji je htio prokrijumčariti drogu na letu za Singapur. U tijeku je istraga koja treba utvrditi je li uhićeni muškarac povezan s nastradalim roniocem.

J.K.