3 min. čitanja

Ovo su kukci koji opsjedaju Dalmaciju – Ženke kote žive plodne ženke u kojima su već plodne kćeri

Ovo su kukci koji opsjedaju Dalmaciju – Ženke kote žive plodne ženke u kojima su već plodne kćeri
Foto: Foto: Marino Mitrović-Matić, Vladimir Jovanović. Dalmacija danas

Macrosiphum rosae latinski je naziv za lisnu uš čije su ženske doslovno okupirale dijelove Dalmacije posljednjih dana.

Kako kaže stručnjak za Dalmaciju danas, puno ovih jedinki završit će u moru i ribe će se dobro pogostiti.

Foto: Marino Mitrović-Matić

– Ovo je lijep primjer kako su to procesi na kopnu povezani s  morem. Ove male i nježne “mušice” hrana su mnogim većim životinjama na kopnu, ali i sićušnim bićima, kao gljivicama, bakterijama, virusima itd. One mogu nanijeti štetu biljkama tako što im piju sokove, ali i tako da ih zaraze biljnim virusima.

Foto: Marino Mitrović-Matić
Foto: Marino Mitrović-Matić

Djevičansko razmnožavanje

Ovdje se radi o lisnim ušima, a ne o muhama, dakle o sasvim drugoj skupini kukaca, srodnijoj cvrčcima, imaju rilce i četiri krila. Među njima ima onih koje imaju sposobnost koćenja živih mladih bez parenja, tzv. djevičansko razmnožavanje. Ženke kote žive plodne ženke u kojima su već plodne kćeri. Time brzo nastaju goleme brojke u kratkom razdoblju i kad ne bi imali  prirodne neprijatelje, u nekom kratkom razdoblju bilo bi ih na tone i tone. Na tren se tako dogodi da im broj naraste iznad uobičajenoga, ali onda stradaju na toliko puno načina da im se broj svede na neki normalan broj. Ta igra brojki, ta  klackalica u kojoj jedne vrste tamane druge, uz sudjelovanje i vjetra i kiše i sunca i drugih čimbenika u prirodi  zapravo je pokretna prirodna ravnoteža u kojoj i mi sudjelujemo, kao živa bića koja se nadmeću s drugim bićima.

Foto: Vladimir Jovanović
Foto: Vladimir Jovanović

Ova pojava povremeno se događa i prije nekog vremena, možda ima desetak godina podno Biokova,  uočeno je dolje oko Podgore ili Makarske da su im tijela pokrila morsku površinu. U to doba puhao je i jak vjetar pa je bilo nejasno je li ih taj vjetar donio ili ih tako nose i umjerene zračne struje. Ne znam dovoljno o njihovoj biologiji, tipa koliko žive i sl.

Foto: Vladimir Jovanović

Poslastica za kukce mesoždere

Prirodni neprijatelji su im npr. božje ovčice i drugi grabežljivi kukci, a poznato je da su u simbiozi s mravima koji ih štite od božjih ovčica, a zauzvrat im lisne uši izluče kapi slatkoga soka na zadku kojega mravi poližu.

Ovako velika masa je prava poslastica za kukce mesoždere i strvinare. Važno je reći da nisu opasne za ljude jer su izrazito specijalizirane za sisanje biljnog soka na slamčicu- pomoću rilca i nemaju usta koja grizu – kazao je stručnjak za Dalmaciju danas.

Foto: Vladimir Jovanović

U nastavku pogledajte kako ove životinjice izgledaju iz bliza…

Foto: Dalmacija danas

Krešimir Bilušić, Vinka Damjanović

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.