2 min. čitanja

Uhvaćena divovska raža od 4 metra i 180 kilograma

Uhvaćena divovska raža od 4 metra i 180 kilograma
Foto: phys.org News

Kambodžanski ribari na rijeci Mekong doživjeli su šok kada su nehotice ulovili ugroženu divovsku slatkovodnu ražu, dugu četiri metra i tešku 180 kilograma, izvijestili su znanstvenici u srijedu. Bila je ovolika! Kambodžanski ribari bili su zadivljeni divovskom inače ugroženom ražom.

Ženka jedne od najvećih i najrjeđih vrsta riba u jugoistočnoj Aziji, slučajno je uhvaćena prošlog tjedna u pokrajini Stung Treng kada je progutala manju ribu koja je uhvatila udicu s mamcem.

Međunarodni tim stručnjaka na projektu Wonders of the Mekong financiranom od strane SAD-a radio je s ribarima kako bi otkačili ražu prije nego što su je izvagali i izmjerili i vratili neozlijeđenu u rijeku, prenosi Phys.org News.

Foto: phys.org News

Divovski Mekong ključno je stanište za široku lepezu velikih i malih vrsta, ali voditelj projekta Zeb Hogan, riblji biolog sa Sveučilišta Nevada, rekao je da je riječni podvodni ekosustav još dosta neshvaćen.

– Oni su nevidljivi svjetovi, nedovoljno cijenjeni i izvan vidokruga- rekao je u izjavi koju je izdalo njegovo Sveučilište.

Raža nije jedini div koji vreba u muljevitim vodama – divovski som i divovski bodljikavac također dosežu do tri metra dug i 270 kilograma težine.

Studijska grupa je u priopćenju navela da udaljeno mjesto na kojem je raža uhvaćena ima bazene duboke do 80 metara i da bi moglo sadržavati čak i veće primjerke.

Ali također su upozorili da podvodni video snimci pokazuju plastični otpad čak i u najdubljim dijelovima Mekonga, zajedno s “mrežama duhova” – koje su napustili ribari, ali još uvijek mogu uhvatiti ribu u zamku.

Ekolozi već duže izražavaju zabrinutost zbog izgradnje brana duž rijeke Mekong koja će uništiti riblji fond.

Čuveni plovni put počinje u Kini i vijuga na jug kroz dijelove Tajlanda, Laosa, Mjanmara, Kambodže i Vijetnama, hraneći 60 milijuna ljudi kroz svoj bazen i pritoke.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.