1 min. čitanja

Održana nacionalna konferencija “Pametna rješenja za sigurniji i čišći Jadran“

Održana nacionalna konferencija “Pametna rješenja za sigurniji i čišći Jadran“
Foto: MMPI

ZAGREB – U organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu je u petak održana konferencija pod nazivom “Pametna rješenja za sigurniji i čišći Jadran“ (Smart solutions for safer and greener Adriatic), a koja je obuhvatila teme sadašnjih i budućih izazova i prilika u pogledu primjene pametnih informacijskih rješenja za sigurniji i čišći Jadran.

Navedena konferencija organizirana je u okviru projekta INTESA – Improving Maritime Transport Efficiency and Safety in Adriatic kojim će biti uspostavljena mreža između nacionalnih pomorskih administracija Hrvatske i Italije te najvažnijih lučkih uprava na Jadranskom moru.

Na konferenciji, na kojoj su sudjelovali predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatskog hidrografskog instituta, tvrtke Plovput, hrvatskih i talijanskih lučkih uprava te lučkih kapetanija i VTS centara, naglasak je stavljen na digitalne javne usluge, važnost pomorske meteorologije i hidrografije za sigurnost plovidbe te na primjenu pametnih informacijskih i tehničkih rješenja u hrvatskim i talijanskim morskim lukama.

Također je predstavljen opis budućih radnji s ciljem daljnjeg unaprjeđenja i ubrzanja administrativnih postupaka u hrvatskim i talijanskim morskim lukama, kao i podizanje sigurnosti na području istih te su ujedno prezentirane postojeće aktivnosti hrvatskih i talijanskih projektnih partnera.

Cilj INTESA projekta, čija je ukupna vrijednost 2.896.480,00 eura, od čega 85 posto sufinancira Europska unija, usklađivanje je i optimizacija procedura čitavog procesa pomorskog prometa u svrhu učinkovitijeg i sigurnijeg lučkog te pomorskog prometnog sustava.

Projekt je započeo u siječnju 2019. godine, a predviđeni završetak je krajem lipnja ove godine i u tom razdoblju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture na raspolaganju ima 265.020,00 eura, od čega je 39.753,00 eura iz Državnog proračuna.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.