1 min. čitanja

U Gradskoj vijećnici Grada Dubrovnika postavljen je seizmograf za kontinuirano mjerenje ambijentalnih vibracija i potencijalnih potresa

U Gradskoj vijećnici Grada Dubrovnika postavljen je seizmograf za kontinuirano mjerenje ambijentalnih vibracija i potencijalnih potresa
Foto: Dubrovniknet.hr

DUBROVNIK – U sklopu znanstveno-istraživačkog projekta “Procjena seizmičkog rizika građevina kulturne baštine u Hrvatskoj – SeisRICHerCRO“, financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost, u zgradi Gradske vijećnice Grada Dubrovnika postavljen je seizmograf za kontinuirano mjerenje ambijentalnih vibracija i potencijalnih potresa.

Svrha mjerenja je kontinuirano opažanje dinamičkih svojstava zgrade Gradske vijećnice kako bi se uočile eventualne promjene u osnovnim frekvencijama na koje bi mogao utjecati potres ili vibracija uzrokovana ljudskom aktivnosti te shodno tome procijenio potencijalni rizik. Mjerenja će se obavljati do kraja projekta, koji završava u siječnju 2025. godine.

Ovaj projekt naglasak stavlja na karakteristične građevine i skupine objekata kulturne baštine na potencijalno seizmički ugroženim područjima, pri čemu procjena rizika postaje strateški alat kada je nužno odrediti prioritete za slučaj obnove, piše Dubrovniknet.hr

Za ovo su istraživanje odabrani stara gradska jezgra Dubrovnika, što uz zgradu gradske uprave obuhvaća crkve, samostane, Knežev dvor, palaču Sponza i sve dubrovačke muzeje, te katedrala Sv. Jakova u Šibeniku i dvorac Trakošćan.

Foto: Dubrovniknet.hr

Cilj je razviti jednostavne, primjenjive metodologije i praktične postupke za procjenu seizmičkog rizika objekata kulturne baštine kako bi se, na temelju procijenjenog rizika, ojačala otpornost infrastrukture te tako smanjili potencijalni rizici oštećenja, ekonomskih i ljudskih gubitaka.

Projekt povodi Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, voditeljica projekta je izv. prof. dr. sc. Snježana Markušić, a suradnici na projektu doc. dr. sc. Davor Stanko i doktorand Jakov Stanislav Uglešić.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.