Čisteći podmorje izvadili ogromnu bombu, misleći da je bojler! Pirotehničar: “Mogla ih je ubiti!”

Foto: Goran Šimić / Facebook

ŠIBENIK – Šibenski aktivist Goran Šimić koji je proglašen i Ponosom Hrvatske prije nekoliko dana sa svojom je ekipom odradio još jednu u nizu ekoloških akcija u kojoj su očistili podmorje. Ne bi to bilo ništa neobično da čisteći uvalu Dumboka u predjelu Mandalina, ne pronađu golemu bombu iz Drugog svjetskog rata, tzv. “Krmaču” i to misleći da su izvukli bojler.  

Srećom, tragedija se nije dogodila, ali kako bi se izvukla pouka, redakciji portala Šibenski obratio se školovani pirotehničar, a danas umirovljeni profesionalni vojnik.

– Ne jedan, nego dva lajka dajem Goranu Šimiću za njegovo ekološko djelovanje. Da ga nema, Šimića bi trebalo izmisliti. Međutim, nakon što je u ronilačkoj akciji čišćenja otpada prošle nedjelje pronađena zaostala bomba, očekujem da će svi akteri događaja koji je mogao biti koban – organizatori volontiranja naročito – ubuduće dobro promisliti hoće li iz mora izvlačiti predmete za koje nisu sigurni što su. Ili možda znaju na što su naišli, pa se unatoč tome bez pokrića samouvjereno kockaju s vlastitim i tuđim životima.

Foto: Goran Šimić / Facebook

Ovako ili onako, u ekološkoj akciji bili su ugroženi životi, pa kao bivši profesionalac podsjećam: ako građanin naiđe na eksplozivnu napravu, tada mu je jedina obveza obavijestiti policiju o lokaciji. Jednako “gledaj, a ne diraj!” vrijedi i za ekološke aktiviste, sve ostalo je stvar isključivo ovlaštenih pirotehničara.

Doduše, Goran Šimić na Facebooku je objavio “da su prvo pomislili da je bojler”, a ne “bombetina” sa stotinu kila eksploziva. Zabune nikad nisu isključene, a kada su shvatili o čemu je riječ i pozvali policiju, “krmača” je već bila na suhome.

Ako i jest bilo tako, onda nije nimalo za primjer, naročito mladim naraštajima ekologa i ronilaca, što su sudionici čišćenja otpada objavili fotografije s bombom na društvenim mrežama. Da ne govorim kako su neki drugi aktivisti pod Šimićeve objave dodavali “da nisu prvi put iz mora izvlačili ručne bombe” u sličnim akcijama – govori taj građanin.

– Hvala Bogu, nije se dogodilo najgore: čak štoviše, na jednoj objavi snimljen je Goran Šimić – i dalje vjerujem, ne znajući da sjedi na bombi – kako čekićem (!) čisti desetljećima nataloženi obrast morskih organizama s njezine željezne obloge. Treba znati da je eksploziv tvar koja nikada ne propada i nikad se ne zna kada i pri kakvom pomicanju se bomba može aktivirati, makar i nakon više desetljeća! Nadalje, zabilježene su različite kemijske reakcije eksploziva čak s morskom vodom i stvaranjem razornih tlakova pa jedino mogu reći da su svi zajedno imali puno sreće – govori pirotehničar.

– Dobio sam oštru opomenu od policije! – priznao je na opasku da je izvlačenje bombe u nedjelju bio vrlo opasan posao i dodao također iskreno priznanje kako u nedjelju nije bilo prvi put da iz mora izvuku bombu, a da ne znaju o čemu se radi.

– Sve to obraste do neprepoznatljivosti, tako je bilo i ovaj put. Pomaknuli smo je svega nekoliko metara uvjereni da je nekakav bojler i tada sam s čekićem uklonio nešto obrasta dok netko nije zaključio da je bomba. I to s barem sto kila eksploziva, kako je nakon dolaska utvrdila policija – potvrdio je Goran Šimić manje-više sve navode iz objava na društvenim mrežama.

Branimir Periša, I.B.