2 min. čitanja

ZBUNJUJUĆI SUSRET Mužjaci dupina uhvaćeni u igri s anakondom, vidno seksualno uzbuđeni

ZBUNJUJUĆI SUSRET Mužjaci dupina uhvaćeni u igri s anakondom, vidno seksualno uzbuđeni
Foto: M Entiauspe Neto, Omar; Reichle, Steffen; Rios, Alejandro dos (2022). Figshare. Media. https://doi.org/10.6084/m9.figshare.19236462.v1 / businessinsider

Prilikom jednog istraživanja, znanstvenici u Boliviji snimili su rijedak susret bolivijskih riječnih dupina i beni anakondi (Eunectes beniensis).

U jednom trenutku, dva odrasla mužjaka dupina držala su se za zmiju i plivala unisono dok su bili, ni manje ni više nego seksualno uzbuđeni. Znanstvenici su objasnili da su se dupini vjerojatno igrali, iako je ostalo mnogo pitanja.

Dva bolivijska riječna dupina viđena su kako plivaju i igraju se u rijeci Tijamuchi u Boliviji. Neobičan dio je bio taj što su u ustima nosili beni anakondu, velikog grabežljivca, piše Bisiness Insider.

Uhvaćen je naime, rijedak susret u kolovozu 2021. na fotografijama i opisali ga u članku objavljenom prošlog mjeseca u časopisu Ecology.

Tim je uočio grupu dupina odmah po dolasku na mjesto i počeo fotografirati. Tek kad su pregledali svoje prve slike, shvatili su da dupini nose zmiju. Kasnije im je postalo jasno da su se dupini igrali sa zmijom, a ne pokušavali je pojesti, dijelom zato što je interakcija trajala najmanje sedam minuta.

U jednom trenutku su promatrali odrasle mužjake kako se svaki drže za anakondu i plivaju zajedno. Nakon što su kasnije pregledali fotografije, shvatili su da dupini imaju penise u erekciji, što je također poduprlo ideju da je to bila razigrana interakcija.

Igranje je dobro dokumentirano ponašanje kod sisavaca i dupina općenito, ali je susret bio prvi ikada zabilježen između bolivijskog riječnog dupina i anakonde Beni.

Mnoga pitanja ostaju otvorena i znanstvenici su ponudili moguća alternativna objašnjenja za ponašanje, uključujući grabežljivost.

Beni anakonde su velike poluvodene zmije, obično dosežu više od 1,9 metara duljine i obično nemaju poznatih grabežljivaca. Osim jednog zapisa o kanibalizmu, nema objavljenog zapisa o životinji koja jede beni anakondu.

Budući da je zmija bila potopljena veći dio susreta, zaključili su da je najvjerojatnije umrla.

Također je moguće da su odrasli mužjaci dupina podučavali mlade dupine koji su bili prisutni, o anakondi Beni, ili da su dupini bili uključeni u pokušaj udvaranja. Rekli su da su mužjaci amazonskih riječnih dupina u prošlosti opaženi kako nose predmete u nečemu što se činilo pokušaju usmjerenom na ženke.

Diana Reiss, znanstvenica o morskim sisavcima s Hunter Collegea koja nije sudjelovala u studiji, rekla je za New York Times da je dupine možda seksualno stimulirala anakonda:

– Moglo je biti nešto o što se trlja – zaključila je.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.