3 min. čitanja

Zelena Istra: Ugostitelji bi trebali nuditi besplatnu vodu iz slavine, a gradovi postavljati i održavati javne špine

Zelena Istra: Ugostitelji bi trebali nuditi besplatnu vodu iz slavine, a gradovi postavljati i održavati javne špine
Foto: pixabay / Ilustracija

PULA – Trebaju li ugostitelji u kafićima i restoranima nuditi besplatnu vodu iz slavine? Zelena Istra smatra da bi trebali. Stoga je, kao članica Platforme za borbu protiv zagađenja jednokratnom plastikom u Hrvatskoj, podnijela komentar u sklopu javnog savjetovanja na Nacrt prijedloga Zakona o vodi za ljudsku potrošnju.

Iz ove udruge naglašavaju kako bi pitka voda iz slavine trebala biti besplatno dostupna u ugostiteljskim objektima na zahtjev potrošača, odnosno gosta objekta. Voda u boci je tisuću puta skuplja od one iz vodovoda, a kvaliteta joj je često manja, navode u svom obrazloženju.

Četiri pulske špine – neke suhe, neke cure

Dodatno, članice Platforme predlažu da se uvede obveza za jedinice lokalne samouprave da postave nove te mapiraju i održavaju postojeće špine za pitku vodu na javnim površinama, na što su još prošle godine pozivale gradske vlasti u sklopu kampanje Srpanj bez plastike.

Foto: pixabay / Ilustracija

– Izgradnjom i održavanjem slavina za pitku vodu, pristup vodi osigurava se svim skupinama građanstva te istovremeno utječe na smanjenje nepotrebne potrošnje jednokratne plastične ambalaže za negaziranu vodu. Jednokratna plastična ambalaža opterećuje sustav prikupljanja i odlaganja otpada te čišćenja plastičnog otpada u Hrvatskoj. Premda u Hrvatskoj imamo relativno visoku stopu prikupljanja plastičnih boca u sustavu povratne naknade, nepotrebno stvaramo otpad za čije je adekvatno gospodarenje nužno uložiti puno energije; od procesa prikupljanja, sortiranja i transporta, preko radne snage do same reciklaže – navode iz ove Platforme, za Istra24.

U Puli, recimo, imamo četiri javne špine, barem koliko ja znam. Jedna je kod Teodorovog prolaza, jedna preko puta Zavoda za zapošljavanje. Ta špina, u Parku Grada Graza, radi kao takozvani vodeni stup. Službenog naziva “Špina prijateljstva” postavljena je još 2012. godine kao poklon Grada Graza, no svako toliko ne radi ili pak nekontrolirano curi.

Vjerojatno najstarija pulska špina je ona u sklopu gradske Tržnice koja se doista često i koristi – najviše kako bi se oprale ruke ili tek kupljeno voće. Jedna se nalazi i u Štinjanu, no ona odavno nije u funkciji.

Zanimljivo je da Zelena Istra, osim gradnje i održavanja javnih špina ima i prijedlog da se jedinicama lokalne vlasti zabrani kupovanje bočica vode, a sve kako bi se smanjila upotreba plastične ambalaže.

Jedna špina na svakih 2 tisuće stanovnika?

Neki od komentara Zelene Istre su slijedeći:

– Sve osobe koje se bave ugostiteljskom djelatnošću te sve pravne osobe ili fizičke osobe obrtnici koji poslužuju hranu, piće ili napitke su obvezni potrošačima besplatno omogućiti konzumaciju vode iz slavine, a kao dodatak naručenoj hrani ili piću koje se konzumira u okviru objekta.
– Ponuda besplatne vode iz slavine mora biti naznačena na jelovniku te prilogu na jelovniku, a može biti naznačena i na kojem drugom mjestu vidljivom potrošaču prilikom naručivanja hrane ili pića.
– Jedinice lokalne samouprave su u roku od šest mjeseci od stupanja ovog zakona na snagu obvezne mapirati postojeće česme te informaciju o njihovim lokacijama objaviti na vlastitim internetskim stranicama
– Jedinice lokalne samouprave su do 2028. obvezne progresivno povećavati broj javno dostupnih česmi za pitku vodu, uzimajući u obzir broj stanovnika jedinice lokalne samouprave, do postizanja omjera od jedne česme na 2.000 stanovnika.
– Nove česme za pitku vodu gradovi i općine dužni su postaviti na lokacijama visoke protočnosti ljudi. Jedinice lokalne samouprave obvezne su osigurati osobama s invaliditetom pristup postojećim česmama i česmama koje će biti postavljene te omogućavati besplatno punjenje spremnika ili drugih posuda za piće kapaciteta do dvije litre na javnim česmama.
– Tijela javne vlasti dužna su osigurati pristup pitkoj vodi iz javne vodoopsrkbne mreže svim korisnicima prostora tijela javne vlasti.
– Tijelima javne vlasti zabranjuje se nabavljanje i uporaba vode, pića ili napitaka pakiranih u jednokratnu plastičnu ambalažu te nabavljanje i uporaba jednokratne plastične ambalaže za posluživanje vode, pića ili napitaka.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.