1 min. čitanja

Kako otpad od hrane koju bacamo, proizvodi čistu energiju?

Kako otpad od hrane koju bacamo, proizvodi čistu energiju?
Foto: pexels / Ilustracija

Bacanje hrane je rastući problem u svijetu, a pogoršat će se u narednim godinama. Očekuje se, naime, da će svjetska populacija porasti na 9,7 milijardi do 2050. godine, zajedno s globalnom potražnjom za hranom, a samim time nastat će i puno više otpada.

Ne samo da će se stvoriti ogromne količine hrane i komunalnog organskog otpada, već će nastati i sve veće količine poljoprivrednog otpada, kako se globalna potražnja za povrćem, voćem i žitaricama ubrzano povećava.

Otpad od hrane koju ne iskoristimo i bacamo, sam po sebi ima svoje probleme, uključujući emisije stakleničkih plinova, neugodne mirise, štetočine i otrovne tekućine koje se mogu infiltrirati u izvore vode. Osim toga, svake godine, deponiji zauzimaju sve više zemljišnog prostora, dosežući rubove naselja, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ljudi koji žive u blizini, piše Održiva Hrvatska.

Potrošnja fosilnih goriva i njihovih derivata stvorila je ekološku krizu, uglavnom zbog emisije stakleničkih plinova u atmosferu. Kako vlade diljem svijeta provode klimatske politike koje ograničavaju emisije stakleničkih plinova ili ih oporezuju, važno je zamijeniti fosilna goriva alternativnim obnovljivim izvorima energije kao što su poljoprivredni i prehrambeni otpad.

Iako se sintetski plin može koristiti kao konvencionalni prirodni plin, koji je fosilno gorivo na bazi metana, ti se plinovi mogu dalje pretvoriti u kemikalije na biološkoj bazi visoke vrijednosti, kao što su metanol i amonijak. Rasplinjavanjem biomase također se stvara biougljen, koji se može koristiti za poboljšanje plodnosti tla.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.