1 min. čitanja

VIDEO Zbog naglog porasta temperature procvjetao Jadran

VIDEO Zbog naglog porasta temperature procvjetao Jadran
Foto: Screenshot/Adri Life Project/Facebook

Putnici trajekta na liniji Trpanj – Ploče, na kojem se nalazila i naša suradnica, ostali su zatečeni u subotu poslijepodne prizorom smeđe nakupine na površini mora, koja se protezala u duljini od nekoliko desetaka metara. Iako se na prvu činilo da je riječ o zagađenju, u pitanju je cvjetanje mora.

Isti prizor ugledali su jučer u Istri i znanstvenici Adri Life projekta tijekom redovnog terenskog rada. Pregledom uzoraka uzetih s lokacije ustanovili su da se radi uglavnom o sitnim flagelatima i dosta organske tvari pomiješanih s pokojim zrncem peludi.

Cvjetanje mora je prirodna pojava kojoj pogoduje nagli porast temperature mora i dulji dani. Uglavnom se pojavljuje tijekom lipnja i srpnja te ovisi o nizu čimbenika – temperaturi, slanosti, jačini morskih struja, količini svjetlosti, ali i organskom otpadu. Zabrinjava, međutim, što su njezina učestalost i intenzitet sve rašireniji, češći i dugotrajniji, što se velikim dijelom može pripisati i negativnom čovjekovom utjecaju na sam morski ekosustav (putem otpadnih voda i različitih drugih aktivnosti).

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

CVJETANJE MORA Sve češća pojava čiji uzroci u Jadranu nikad do kraja nisu razjašnjeni
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.