4 min. čitanja

Mali Lošinj gradi više od sto stanova za mlade obitelji i stručne službe koje nedostaju na otoku

Mali Lošinj gradi više od sto stanova za mlade obitelji i stručne službe koje nedostaju na otoku
Foto: Boris Kačan

MALI LOŠINJ – Gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić predstavila je jedinstveni Program stambenog zbrinjavanja građana kojim će taj grad u naredne četiri godine izgraditi više od 100 stanova po nekoliko inovativnih i kvalitetnih modela za mlade obitelji, za stručne službe kojih na otoku nedostaju te za stanovnike koji su u stanju socijalne potrebe.

Kako gradonačelnica Ana Kučić ističe, kako bi se nosili sa izazovima iseljavanja stanovnika, posljednjih godinu dana vrijedno i intenzivno su radili na izradi Programa stanogradnje što podrazumijeva dugotrajne analize zemljišta, njihovu procjenu i ispitivanje mogućnosti izgradnje, konzultacije s projektantima, poreznim savjetnicima, Agencijom za promet nekretnina i s bankama što ih je dovelo do konkretnih podataka, pa danas sa sigurnošću mogu reći kako će stanove graditi na 30-ak lokacija u više modela.

Lošinjski model

Prvi model kojeg nazivaju „lošinjski model bit će potpuna novost u pristupu stanogradnji, a radi se o izgradnji stanova putem gradskog komunalnog društva. Prva lokacija koja bi bila predmet ovog modela, bila bi lokacija na Zagazinjinama gdje planiraju izgraditi kompleks od dvije zgrade sa 15 stanova.

Zašto komunalno društvo, a ne Grad? Izgradnja putem komunalnog društva brža je te omogućuje manji trošak izgradnje, što u konačnici ide na korist građanima, odnosno budućim najmoprimcima. Po izgradnji stanova namjera je dati ih u najam mladima i mladim obiteljima na rok od 10 godina, a nakon proteka tog roka, omogućio bi se otkup stana svim onima koji su to u mogućnosti. Novina ovog modela bila bi ta da će se cjelokupni iznos koji se uplaćuje kao najamnina, nakon 10 godina računati kao učešće za kupnju stana, odnosno plaćena najamnina neće biti uzalud potrošena jer će se za taj iznos umanjiti cijena stana. Prema procjeni, uplatom desetogodišnje najamnine isplatilo bi se oko 50% iznosa ukupne vrijednosti stana što je iznimno važno i poticajno.

Za istaknuti je da će, osim navedenih uvjeta oko uračunavanja najamnine, i cijena stana biti poticajna.

Za te potrebe komunalno će društvo graditi stanove putem kredita s vrlo povoljnom kamatnom stopom ispod 1%, čime će i gradski proračun biti znatno manje opterećen.   Ujedno, mladim obiteljima koji još nisu kreditno sposobne ovako se daje mogućnost stjecanja povoljnog stanovanja, što je itekako važno, jer ovdje se Grad preko komunalnog društva zadužuje umjesto njih. Ovime naravno neće izostaviti niti postojeće najmoprimce, nego će izmjenom Odluke i njima osigurati mogućnost, ukoliko iskažu interes, da nakon 10 godina u najmu mogu zatražiti otkup stana.

Osim „lošinjskog modela”, planira se gradnja dodatnih 70-ak stanova. Mapiranjem su došli do prvih 30-tak građevinskih čestica u gradskom vlasništvu Grada i to na cijelom području Grada. Te su čestice sada neiskorištena gradska imovina.  Prvi korak bio je njihovo evidentiranje i utvrđivanje stvarne površine i oblika, kao i utvrđivanje njihove vrijednosti, te slijedi raspisivanje javnog poziva za iskazivanje interesa radi zajedničkog ulaganja u izgradnju zgrada u sklopu programa stanogradnje.  Izgradnja bi se realizirala po principu partnerstva sa privatnim investitorima, gdje će potencijalni partneri otvorenim javnim pozivom biti pozvani na zajedničko ulaganje. Na taj način bi se, nakon provođenja javnog poziva, na gradskom zemljištu izgradili stanovi, od kojih bi jedan dio  pripao u vlasništvo Grada za najam, dok bi određeni dio bilo moguće kupiti povlaštenoj cijeni. Ovisno o mogućnostima građana, ovim bi se modelom zadovoljile potrebe kako onih platežno sposobnih, tako i onih koji si nisu u mogućnosti priuštiti kupnju stana.

Uvodi se i pravo građenja na gradskom zemljištu

Osim lošinjskog modela i modela zajedničkog ulaganja, Grad razvija i treći model, kroz pravo građenja na gradskom zemljištu. Primjerice, na gradskoj parceli na kojoj je moguće izgraditi tri stana, tri obitelji koje žele riješiti stambeno pitanje, putem javnog poziva zajednički ulažu vlastita sredstva u izgradnju, dok Grad, osim omogućavanja prava građenja na vlastitom terenu, osigurava projektnu dokumentaciju i komunalnu infrastrukturu, a po izgradnji stanova, svaki od dionika postaje vlasnikom svog stana.

Osim svih do sada navedenih modela, Gradsko vijeće Grada Malog Lošinja donijelo je odluku kojom se stanogradnja planira na lokacijama parkinga na Zagazinjinama i na  Budovini, gdje će se po nekom od navedenih modela realizirati kompleksi poslovno stambene namjene i potrebna garažna mjesta. Pripremne analize su napravljene, a s potencijalnim partnerima ili vlastitim ulaganjima kreće se nakon usvajanja izmjena i dopuna prostornog plana. Jako je važno napomenuti da će se svi stanovi dodjeljivati putem jasno određenih uvjeta i kriterija koji će odraziti stvarne potrebe stanovnika. Upravo su zato prošlu listu za dodjelu gradskih stanova u najam i poništili, a novi prijedlog Odluke o davanju gradskih stanova u najam ima mnogo jasnije razrađene kriterije po kojima će se formirati nova lista.

– Važno nam je da građani sami daju svoje mišljenje, istaknu želje i potrebe, izraze vlastite planove i ideje za stanovanje. Zato vas sve pozivam da ispunite anketu koja će od sutra dostupna na web stranicama i u službenim prostorijama Grada, koja će nam pokazati stvarne potrebe i interes građana. Prema prikupljenim podacima ćemo moći dodatno prilagoditi modele potrebama naših građana. Ljestvicu smo vrlo visoko postavili, znamo koji su nam prioriteti i što nam je činiti u sljedeće tri godine. Želimo da naš Grad Mali Lošinj postane predvodnik u gradnji povoljnih stanova za mlade! – zaključuje lošinjska gradonačelnica Ana Kučić.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.