3 min. čitanja

Riječki Pomorski fakultet osigurao posao za 85 diplomanata – Posla ima i za njih dvostruko više

Riječki Pomorski fakultet osigurao posao za 85 diplomanata – Posla ima i za njih dvostruko više
Foto: Vedran Sitnica / Ilustracija

RIJEKA – Na školskom brodu Kraljica Mora potpisan je memorandum o suradnji između Pomorskog fakulteta i devet uglednih tvrtki za zapošljavanje pomoraca.

U Rijeci je, na brodu Kraljica mora, potpisan Memorandum o suradnji između Pomorskog fakulteta u Rijeci i devet tvrtki, posrednika u zapošljavanju pomoraca, koje ukupno zapošljavaju oko tri tisuće pomoraca, uglavnom časnika. Temeljem ovog ugovora će u 2023. godini biti zaposleno 85 mladih pomoraca, diplomanata Pomorskog fakulteta.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su i studenti završnih godina koji su brodom Kraljica mora kretali na plovidbenu praksu.

Formalizirana suradnja

Potpisivanjem je formalizirana suradnja riječkog Pomorskog fakulteta i agencija za zapošljavanje pomoraca na ukrcaju vježbenika palube, stroja i elektroničara koja postoji već dugi niz godina i zahvaljujući kojoj praktički svi diplomanti Pomorskog fakulteta imaju osigurano zaposlenje nakon stjecanja diplome, piše Novi List.

Pomorski fakultet, osim temeljne djelatnosti obrazovanja budućih pomoraca i aktivnih radnika u pomorskoj industriji, brine i o njihovom profesionalnom angažmanu nakon stjecanja diplome, a Memorandum je potpisan kako bi se osigurali zajednički uvjeti i definirale odredbe prema kojima će stranke nastaviti u dobroj vjeri pregovarati s ciljem sklapanja jednog ili više sporazuma i obavljanja različitih aktivnosti na obostranu korist.

Potpisivanjem Memoranduma dogovorena je mogućnost zapošljavanja u 2023. godini za 85 studenata Pomorskog fakulteta od strane tvrtki potpisnica, kao i stipendiranje studenata.

– Ovo nije nešto novo, na zapošljavanju naših studenata s ovim kompanijama radimo već tridesetak godina ili više. Ali zbog razvoja pomorstva i svega onoga što se u Rijeci događa u pomorstvu, htjeli smo to naznačiti i javno potpisati sporazum kojim našim studentima želimo poručiti: kada završite fakultet imate budućnost i imate radno mjesto – rekao je Alen Jugović, dekan Pomorskog fakulteta, dodajući kako je svim studentima koji upišu i završe studij pomorstva radno mjesto praktički osigurano.

– Jamčim ako treba svojim potpisom, da će svi diplomirani studenti Pomorskog fakulteta dobiti razgovor za posao i to u vrlo kratkom roku. Hoće li posao dobiti, ovisi o njima, ali posla ima i budućnost je za pomorske smjerove i za fakultet zajamčena – istaknuo je Jugović.

Prodekan za stručno usavršavanje Vlado Frančić je istaknuo kako je potpisivanje memoranduma proizašlo iz dugogodišnje suradnje s posrednicima u zapošljavanju, kako bi se postavili standardi u zapošljavanju mladih pomoraca, s ciljem uspostave suradnje sa svim važnijim posrednicima s riječkog područja.

Potražnja je velika

– Želja nam je bila uspostaviti formalnu suradnju s onim posrednicima s kojima već dugi niz godina surađujemo i koji našim studentima mogu pomoći pri ukrcaju, što oni već i znaju. Cilj je produbiti suradnju i omogućiti ukrcaj naših studenata nautike, brodostrojarstva i elektronike. Danas velike kompanije traže naše studente, a vjerujem da ćemo uskoro sklopiti i sličan sporazum s tvrtkama koje zapošljavaju naše studente “kopnenih” smjerova, tehnologije prometa i logistike – objasnio je Frančić.

U ime tvrtki potpisnica, kao predsjednik Hrvatske udruge posrednika u zapošljavanju pomoraca(CROSMA), Mario Zorović je kazao kako je potražnja za hrvatskim pomorcima na svjetskom tržištu rada u velikom porastu.

– Ovaj je sporazum najbolja potvrda suradnje privrede i obrazovanja. Potražnja za hrvatskim pomorcima je zaista velika i da imamo dvostruko više pomoraca, mogli bismo ih svih zaposliti – rekao je Zorović.

Dijelom je to uzrokovano i ratom u Ukrajini, jer ukrajinski pomorci nisu u mogućnosti normalno putovati s broda i na brod, a ruski pomorci imaju ograničenja po pitanju ishođenja viza.

– Bez obzira na to, hrvatski pomorac je uvijek tražen na tržištu rada, a s rastom brodarske industrije imamo rast potražnje, odnosno manjak časnika na tržištu. Prvenstveno na brodovima za prijevoz ukapljenog prirodnog plina, tankerima, kontejnerskim brodovima, uglavnom na bolje plaćenim radnim mjestima. Tko god danas upiše pomorski fakultet, može računati na sigurno radno mjesto i prije nego što ga završi – rekao je Zorović.

Dekan Jugović je na kraju dodao kako Pomorski fakultet u Rijeci godišnje završi oko 130 diplomanata nautičkog, brodostrojarskog i elektroničkog smjera, od kojih gotovo sto posto praktički odmah nađe zaposlenje, što je možda i najbolji pokazatelj potražnje za hrvatskim pomorskim kadrovima na svjetskom tržištu.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.