1 min. čitanja

Laboratorij za mikrobiologiju Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu slavi 75 godina postojanja

Laboratorij za mikrobiologiju Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu slavi 75 godina postojanja
Foto: Institut za oceanografiju i ribarstvo/Facebook

SPLIT – Morska mikrobiologija je relativno mlada oceanografska disciplina za čiji se početak često uzima publiciranje knjige Marine Microbiology: A Monograph on Hydrobacteriology (1944) američkog mikrobiologa ClaudeA ZoBell-a. Samo 3 godine nakon izlaska knjige, profesor Vlaho Cviić utemeljuje laboratorij splitskog instituta i postaje njegov prvi voditelj.

Cviić odlazi 1950. godine na studijski boravak u SAD gdje radi s ZoBellom, a nakon povratka pokreće nevjerojatno široki spektar mikrobioloških istraživanja na Jadranu. Između ostaloga surađuje s nobelovcem Selman Abraham Waksman-om (pronalazač streptomicina) i danskim biokemičerom Einer Steemann Nielsen-om koji je razvio metodu mjerenja primarne proizvodnje u vodenim okolišima putem ugradnje radioaktivnog ugljika (14C). Cviić ubrzo uvodi ovu metodu u svoja istraživanja, te 1963. godine publicira prve rezultate mjerenja organske proizvodnje u Jadranu metodom C14.

Poznato je da su mikroorganizmi (organizmi veličine od 0.2 do 100 µm) vrlo brojni u moru te da čine otprilike polovicu ukupne biomase na Zemlji. Bakterije i arheje u moru sadrže milijarde tona ugljika (procjene se kreću od 3 do 14 milijardi tona), dok, na primjer, svi ljudi na Zemlji imaju biomasu od oko 0.03 milijardi tona ugljika.

Nevjerojatan je podatak da u jednom mililitru morske vode živi oko 10 milijuna virusa, jedan milijun bakterija, te oko 1000 malih algi i praživotinja. Pored njihove ogromne brojnosti, mikroorganizmi igraju ključnu ulogu u većini biogeokemijskih procesa koji se događaju u morskom okolišu, odgovorni su za oko pola od ukupno proizvedenog kisika na Zemlji te za najveći dio respiracije i kruženja hranjivih soli.

Važno je naglasiti da morski mikroorganizmi proizvode ili konzumiraju gotovo sve stakleničke plinove, a oceani su dominantan dio biosfere kada su u pitanju sve zalihe i svi protoci ovih plinova na planetu. Ne čudi stoga da su more i morski mikroorganizmi ključan igrač u prognozama vezanim za globalnu klimu.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.