Mladi kalafati u Sumartinu uče kako izgraditi drveni brod

Foto: Maritima Educare / Facebook

SUMARTIN – Maritima educare (MEA) je udruga iz Sumartina koja se bavi očuvanjem pomorske baštine te specifično očuvanjem tradicionalnog brodograditeljskog zanata – kalafatanja. Primarna publika su joj djeca i mladi ljudi do kojih dopire putem svojih edukativnih programa. 

Trenutno se odvija projekt pod nazivom ”Zajedrimo u Europu” kojim se promovira te na zanimljiv i originalan način predstavlja bogata kulturno-povijesna baština otoka, a učenicima bračkih škola se pruža prilika da iz prve ruke iskuse pomorski zanat koji je generacijama definirao tradicionalnu pomorsku baštinu njihove zajednice. Stjecanje znanja i praktičnog iskustva potrebnog za izgradnju drvenog broda mladima otoka Brača postalo je gotovo nemoguće jer više ne postoji škola u Hrvatskoj koja podučava ovaj zanat. Stoga, Maritima Educare otvara vrata radionice u nevjerojatan svijet drvene brodogradnje učenicima koji možda kasnije požele učiti od samih majstora zanata i nastaviti tradiciju.

Prezentacije o maritimnoj baštini i interaktivne radionice ‘Kalafat’ se održavaju u svim osnovnim  školama na otoku Braču, a vodi ih iskusni brodograditelj i kalafat Anthony Michael Vlahovich iz Sumartina i tri volontera Europskih snaga solidarnosti.

Učenici imaju priliku čuti i o maritimnoj baštini drugih EU zemalja iz prve ruke od MEA volontera  – koji volontiraju u udruzi tri mjeseca na projektu Learn-Live-Share Europskih Snaga Solidarnosti. Oni promoviraju programe EU mobilnosti za mlade, dijele svoja iskustva, te demonstriraju svoje brodograditeljske vještine koje su naučili za vrijeme svog volontiranja.

Kao dodatnu aktivnost u sklopu projekta MEA organizira i malu školu jedrenja na svojim malim skifovima (drvenim jedrilicama) za učenike koji su zainteresirani za ovakav tip aktivnosti na moru.

Škola se odvija svaki vikend (subota i nedjelja) u Sumartinu na rivi od 11-13 sati do 5.lipnja.