2 min. čitanja

Nijemci žele na more, Hrvatska je veliki hit

Nijemci žele na more, Hrvatska je veliki hit
Foto: pixabay / Ilustracija

Njemački mediji pišu da su tamošnji turoperateri iznimno zadovoljni s planovima Nijemaca za ljetovanje. Neki najavljuju da će konačne brojke biti bolje od onih u zadnjoj, pretpandemijskoj godini.

– Čini se da rekordna inflacija i rat u Ukrajini ne umanjuju želju Nijemaca da putuju nakon dvije godine korone – naprotiv – prenose brojni njemački mediji.

Veliki porast rezervacija za ljeto

Velik je porast rezervacija za ljeto, koje su ovih tjedana premašile razinu prije korona-krize. Osim toga, mnogi su čak  rezervirali duže odmore i više luksuznih hotela, objašnjavaju iz turističkih agencija.

– Godišnji odmor je ove godine na vrhu popisa želja Nijemaca nakon dugo vremena, čak ni rastući troškovi energije i sve veća inflacija ne umanjuju tu želju – kaže Norbert Fiebig, predsjednik Njemačkog udruženja turoperatera (DRV) o trenutnoj situaciji, prenosi Index.hr

Mnogi su lani kupili velik dio karti za avione i rezervacija za hotele po tadašnjim cijenama. Međutim, što se bliži datum polaska na ljetovanje, skuplje je za last minute putnike. Prema turističkim agencijama, ove bi godine moglo biti manje ‘last minute’ popusta.

Prema istraživanjima, 69 posto ispitanih koji općenito putuju sigurno bi željelo otići na odmor ovog ljeta. Niska cijena važan je kriterij za odabir destinacije za odmor trećine onih koji žele putovati, a koji još nisu rezervirali ili nisu sigurni.

Posebno tražena odredišta su Hrvatska, Grčka, Turska i Egipat. Primjećen je pad u rezervacijama nakon početka rata u Ukrajini.

U međuvremenu je potražnja ponovno porasla. Rezervacije su dobre za cijelo razdoblje od uskrsnih praznika do jeseni, a premašuju se brojke prije korone iz 2019. u popularnim destinacijama.

– Posebno su tražena odredišta oko Mediterana, poput Hrvatske, Grčke i Turske te Egipta. U tim zemljama bi mogla biti gužva tijekom željenih datuma u ljetnoj sezoni – predviđaju agencije.

Dnevne dolazne rezervacije za ljeto trenutno su između 40 i 80 posto veće nego u ljeto prije korone 2019. godine.

Cijene za Tursku, Balearske otoke i Kanarske otoke trenutno su stabilne. Daleka putovanja, primjerice na Tajland ili Karibe, čak su oko pet posto jeftinija nego prošlog ljeta. Postoji i izuzetno velika potražnja za visokokvalitetnim destinacijama. Iznad svega, vrlo su tražena odredišta Turska, Grčka i Balearski otoci.

Bez obzira na trenutni procvat i na očekivano izvrsno ljeto, malo je vjerojatno da će razina prije korone biti skroz dosegnuta – kazuje Norbert Fiebig iz Udruženja turoperatera.

Bio je također oprezno optimističan za 2023. godinu, unatoč nepredvidivom tijeku ukrajinskog rata i povećanoj inflaciji.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.