1 min. čitanja

Ovog ljeta očekuju nas paklene vrućine – Italija uvela rigorozna pravila oko korištenja klima uređaja

Ovog ljeta očekuju nas paklene vrućine – Italija uvela rigorozna pravila oko korištenja klima uređaja
Foto: Pixabay/Ilustracija

Približava nam se ljeto, a sudeći prema sezonskoj prognozi koju je objavio Accuweather, bit će pakleno. Veći dio Europe ponovno očekuju iznadprosječno visoke temperature, a loša je vijest da nam stižu temperaturni rekordi, ali i snažne ljetne oluje.

Prema karti koju je objavio poznati meteorološki servis, ekstremne vrućine u obliku toplinskih valova očekuju se u Portugalu, Španjolskoj, južnoj Francuskoj, Italiji te u cijeloj jugoistočnoj Europi, uključujući i Hrvatsku. Visoke temperature povremeno će prekidati ljetne oluje, a prosječna temperatura ovog ljeta na području jugoistočne Europe bit će oko 32 stupnja Celzijeva, navodi servis.

Foto: Accuweather.com

Podsjećaju kako je Bukurešt prošlog ljeta čak 35 dana bilježio temperaturu veću od 32 stupnja, dok se Atena na takvim temperaturama “pržila” više od 2 mjeseca. Oluje će, kažu, biti češće u drugoj polovici ljeta, no visoke temperature će ostati. Ono na što se svakako treba pripremiti su i visoki računi za struju, s obzirom da će klima uređaji raditi češće.

Ne doduše i u Italiji, gdje su prošlog mjeseca na snagu stupila nova pravila vezana uz klima uređaje. Naime, najniža temperatura na klima uređaju neće smjeti ići ispod 27 stupnjeva ljeti, odnosno iznad 19 stupnjeva zimi. Zahvaljujući ovakvoj rigoroznoj odluci Italija na godišnjoj razini planira uštedjeti 4 milijarde kubičnih metara plina.

Tko se ne bude pridržavao novih pravila, prijeti mu kazna od čak 3 tisuće eura.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.