2 min. čitanja

Prodaje se otok u Jadranu, cijena bi mogla biti astronomska – Ali, postoji kvaka

Prodaje se otok u Jadranu, cijena bi mogla biti astronomska – Ali, postoji kvaka
Foto: N1 Screenshot

VINIŠĆE – Otok Mali Kosmač, smješten u skrivenoj uvali u mjestu Vinišće nadomak Splita. Samo tri i pol minute vožnje od obale. Bez stanovnika, građevina a li i pristaništa. Uz nemirno more, potencijalni kupci mogu ga samo gledati s brodice. Mir i tišina koju nudi godinama privlači domaće i inozemne kupce, a u vlasništvu je lokalnog starosjedioca, koji je pomorac i trenutačno je na brodu.

Iako se radi o privatnom vlasništvu, Dio mještana smatra da su otoci blago koje pod svaku cijenu treba sačuvati. Mali Kosmač veličine pet tisuća metara kvadratnih na prodaji je od 2016. godine. Bilo je puno zainteresiranih, no kada shvate da nikakva gradnja nije dozvoljena – vrlo brzo odustanu.

Jedna mještanka za N1 govori kako se ovaj otok ne bi smio prodavati, ali kaže, politika će učiniti svoje.

– Volio bih da to ostane, naše, domaće vlasništvo – govori drugi mještanin, ali kad smo već u europskoj uniji, ne vidi se razlog zbog kojeg stranci ovaj otok ne bi mogli kupiti – pojašnjava.

Trenutačno je na prodaju u oglasnicima desetak otoka, a cijene se kreću od sedamsto tisuća do nekoliko milijuna eura. Jedna splitska agencija nudi ih nekoliko. Iz agencije govore kako bi svakako bilo dobro kad bi država davala male otočiće u koncesiju, bilo bi dosta interesa, a za državni budžet bi to bio jedan veliki prihod.

Nešto slično radi Grčka koja daje otoke u koncesiju. Splitsko dalmatinska županija imala je pravo prvokupa, ali nije to učinila jer ga ne smatra značajnim. Vlasnika upozoravaju, moglo bi biti problema ako nije utvrđena granica pomorskog dobra koje je i javno dobro.

U ovom slučaju treba utvrditi granicu pomorskog dobra i vidjeti koji dio otočića ili cijeli otočić će potpasti pod pomorsko dobro, a u tom slučaju pomorsko dobro je izvan prometa i nema raspolaganja tom imovinom, nema prodaje, nema kupovine. Vlasnici bi eventualno mogli tražiti koncesiju na pomorsko dobro da bi primjerice mogli otvoriti plažu, no jadranski biser zaštićen je zakonom i na njemu nije dopuštena izgradnja.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PRODAJE SE OTOK U ISTRI Ima ih na prodaju po Kvarneru i Dalmaciji
ISTRAŽILI SMO Koliko je otoka na prodaju i koliko koštaju?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.