2 min. čitanja

Putin smjenjuje sve više zapovjednika, među njima i zapovjednik Crnomorske flote

Putin smjenjuje sve više zapovjednika, među njima i zapovjednik Crnomorske flote
Zapovjednik Crnomorske flote Igor Osipov

U posljednjih nekoliko tjedana ruski predsjednik Vladimir Putin otpustio je nekoliko generala iz ruske vojske zbog neuspjeha u ratu u Ukrajini. O tome je objavljeno u izvješću obavještajnih službi britanskog Ministarstva obrane.

Konkretno, prema ovomizvoru, general-pukovnik Sergej Kisel uklonjen je zbog fijaska u zauzimanju Harkova. Zapovijedao je elitnom 1. gardijskom tenkovskom armijom. Također, zbog potonuća krstarice Moskva, smijenjen je viceadmiral Igor Osipov, koji je zapovijedao Crnomorskom flotom.

Valery Gerasimov, načelnik ruskog Glavnog stožera, ostaje na dužnosti, ali nije jasno zadržava li Putinovo povjerenje.

Ranije je ukrajinska obavještajna služba izvijestila o uhićenju Osipova. Prema njima, Rusija istražuje i načelnika stožera Crnomorske flote, viceadmirala Sergeja Pinčuka.

Rusko Ministarstvo obrane pokrenulo je istragu te zapovjednika Osipova smatra odgovornim za gubitak ključnog broda u Crnomorskoj floti. Naime, zapovjedni brod Crnomorske flote potonuo je 13. travnja nakon što je pogođen ukrajinskom raketom Neptun. Doduše, tada je ruska strana tvrdila da krstarica Moskva nije pogođena, nego je došlo do eksplozije u skladištu streljiva, a potonula je zbog olujnog nevremena tijekom tegljenja. Rusi su objavili da je većina mornara spašena i evakuirana s broda. No, tajnik Vijeća nacionalne sigurnosti Ukrajine, Oleksij Danilov, rekao je da je spašeno samo 58 od 510 mornara koliko ih je bilo na brodu.

Traženje “žrtvenih jaraca”

Ruske vlasti nisu službeno potvrdile ostavke niti jednog od predstavnika vojnog zapovjedništva. Međutim, britanski obavještajci primjećuju da je kultura skrivanja krivaca i traženja “žrtvenih jarca” uobičajena u ruskom vojnom sustavu i u sigurnosnoj sferi.

Odjel vjeruje da će sada mnogi dužnosnici uključeni u invaziju na Ukrajinu biti sve više ometani pokušajima izbjegavanja osobne odgovornosti za ruske vojne neuspjehe. To će negativno utjecati na model središnjeg zapovijedanja i kontrole budući da časnici sve više pokušavaju prebaciti donošenje ključnih odluka na svoje nadređene.

Potraga za krivcima će se nastaviti i oslabiti poziciju Rusije u Ukrajini zbog straha vojske da preuzme inicijativu. U takvim uvjetima Rusiji će biti teško napredovati u neprijateljstvima, zaključili su britanski obavještajci.

Zauzvrat, američko Ministarstvo obrane izvijestilo je da su ruske ofenzivne operacije u Donbasu sve manje, a ako se ranije radilo o zauzimanju velikih gradova, sada se trupe bore za sela ili čak raskrižja. “Njihovi ciljevi postaju sve više lokalizirani”, objasnio je Pentagon.

Odjel je također dodao da ruska vojska još nije riješila probleme s koordinacijom i da je njihova komunikacija sa zapovjednicima još uvijek neučinkovita.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.