1 min. čitanja

Dupini jedan drugoga mogu prepoznati po okusu urina

Dupini jedan drugoga mogu prepoznati po okusu urina
Foto: pixabay

Morski sisavci mogu prepoznati prijatelje i članove svoje obitelji, a da ih uopće ne vide ili čuju. Dupini su u stanju prepoznati jedni druge po okusu urina, pokazalo je istraživanje.

Znanstvenici sa Sveučilišta St Andrews otkrili su da sisavci mogu prepoznati prijatelje i članove obitelji, a da ih ne vide ili čuju.

Ovaj jedinstveni osjećaj okusa omogućuje dupinima da razaznaju druge dupine iz svog okruženja putem urina i drugih izlučevina.

Kako bi to otkrili, profesor Vincent Janik, direktor Škotskog instituta za oceane, i njegovi kolege Jason Bruck i Sam Walmsley testirali su reagiranje dupina na uzorke urina različitih pojedinih jedinki.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Science Advances, dupini su bili daleko više zainteresirani za urin dupina koje su prepoznali nego za one koje nisu poznavali.

Dupini su duže “istraživali” uzorke urina ako su potjecali od poznatih životinja ili kada su bili predstavljeni zajedno s jedinstvenom i prepoznatljivom zviždaljkom dupina, akustičnim identifikatorom koji funkcionira kao ime.

Dupini u studiji bili su iz odmarališta Dolphin Quest na Havajima i Bermudama, gdje je njihov “dnevni posao” plivanje s turistima.

Žive u prirodnoj morskoj vodi u svojim društvenim skupinama pa su idealni za učenje. Uvježbavajući životinje da daju uzorke urina kada je to potrebno, znanstvenici su uspjeli stvoriti kolekciju koja se koristila  kako bi se dupinima predstavili poznati ali i novi okusi

Zbog ovog nalaza, znanstvenici vjeruju da dupini imaju drugačiji doživljaj okusa od ostalih sisavaca.

– Još uvijek jako malo znamo o tome kako funkcionira osjetilo okusa kod dupina. Druge studije su pokazale da su izgubili puno uobičajenih okusa koje nalazimo kod drugih sisavaca kao što su kiselo, slatko ili gorko. Ali na jeziku imaju neobične senzorne stanice koje vjerojatno sudjeluju u otkrivanju individualnih okusa drugih životinja – zaključuje Janik.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.